Premiér Sobotka na návštěvě Jordánska

Premiér Sobotka na návštěvě Jordánska Zdroj: ČTK/Weiser Martin

Sobotkova vláda zvládá migrační krizi dobře, poplivejte mne!

Plánuji návštěvu psychologa, zda se mi nemění osobnost. Vystoupení premiéra Bohuslava Sobotky v ČT po návratu z Jordánska na mne udělalo ten nejlepší dojem, jeho postoje bych podepsal, a kroky k řešení migrační krize, které plánuje, jsou podle mne dobré.

Podobně, jako se Miloš Zeman pro mne stal po svých jednoznačných vyjádřeních proti imigrační vlně přijatelnějším než dřív, stal se po včerejším vystoupení premiéra v Událostech, komentářích mnohem stravitelnějším, a v podstatě sympatickým politikem i Bohuslav Sobotka.

 Do pořadu ho pozvali po jeho návštěvě Jordánska, kterému poskytne na řešení migrační krize i naše - zatím vlny uprchlíků ušetřená - země slušné peníze. Sto milionů korun. Peníze sice půjdou na různé účely včetně vojenské pomoci, ale většina půjde na zlepšení životních podmínek uprchlíků. Jordánsko totiž nese jednu z největších zátěží migrační vlny lidí vyhnaných z domova válkou v Sýrii a Iráku.

Sobotka v televizi de facto pomoc Jordánsku obhajoval - ale zároveň klidně, přehledně a srozumitelně vysvětlil, jak si úlohu naší země v řešení migrační krize představuje. Především budeme pomáhat na místě, v zemích bezprostředně sousedících s konfliktem. Naším cílem je zlepšit životní podmínky v táborech, aby ustal obrovský tlak na emigraci do EU. V rámci solidarity na to dáme na naše poměry slušné peníze. Česko bude o pomoci jednat i s Irákem, který stále ještě má centrální vládu, a uprchlíci jsou i tam. Chceme se podílet na masivní ochraně schengenské hranice, poskytujeme (už slouží) naše vojáky postiženým balkánským zemím, a budeme v tom pokračovat.

Suma sumárum: Ani merkelismy, slaboduché zvaní chudých celého světa do evropského blahobytu. Žádná všeobjímající sluníčkářská náruč. Byť je sluníčkaření v módě alespoň ve vyšších středních vrstvách, a přineslo by Sobotkovi politické body. Ale ani konvičkoviny, kulomety na hranicích, minová pole a koncentrační tábory. Byť podobné názory dnes vynesou politické body i cvičenému svišti. Sobotka - a realistický postoj naší vlády - volí při řešení migrační krize cestu efektivity a účinných řešení bez hysterických emocí. Vše, co ve věci migrační vlny navrhuje, považuji za rozumné a podepsal bych to taky.

Já tuhle vládu nevolil, já jí nemám rád, ale to, co stran uprchlíků dělá a dělat chce, zaslouží pochvalu.