Jak říkat islámským fanatikům, kteří ovládají část Iráku? - Ilustrační foto

Jak říkat islámským fanatikům, kteří ovládají část Iráku? - Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Bílý dům: Radikálové v Sýrii plánovali útok v USA nebo Evropě

Odnož Al-Káidy v Sýrii podle mluvčího Bílého domu několik měsíců plánovala velký teroristický útok proti cílům v USA nebo v Evropě. Spojené státy podle stejného zdroje dnes zahájily letecké útoky proti pozicím radikálů v Sýrii mimo jiné právě proto, že plány teroristů byly těsně před dokončením.

Podle Bena Rhodese, bezpečnostního poradce amerického prezidenta Baracka Obamy, cílily dnešní nálety v Sýrii nejen na radikály z organizace Islámský stát, ale právě i na teroristy ze skupiny Chorásán, která prý útoky na cíle mimo Sýrii plánovala.

Mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby noční útoky na cíle v Sýrii označil za "pouhý začátek". Nálety na radikály byly podle něj "velmi úspěšné" a budou pokračovat.

Pentagon na dnešním briefingu upřesnil, že dnešní vzdušná operace se odehrála ve třech vlnách: v první byly nasazeny střely Tomahawk, do druhé a třetí vlny se zapojily stíhačky, bombardéry i bezpilotní letouny. Útoky směřovaly proti výcvikovým táborů islamistů, proti jejich výrobním kapacitám i proti velitelským stanovištím.

Jordánsko, Bahrajn, Saúdská Arábie, Katar a Spojené arabské emiráty se podle dalšího mluvčího Pentagonu Williama Mayvillea podílely až na druhé a třetí vlně. Zajišťovaly prý úkoly sahající od hlídkování až po samotné útoky na pozice teroristů. Většinu přímých útoků však prý provedly Spojené státy samy.