Papua Nová Guinea

Papua Nová Guinea Zdroj: profimedia.cz

Papua-Nový Guinea, místo kde jsou ženy masově znásilňovány, mučeny i upalovány

Znásilňování, mučení, upalování za údajné čarodějnictví. Taková je Papua-Nová Guinea, která patří podle humanitárních a charitativních organizací ke státům, kde mají zejména ženy nesmírně těžký život. A situace se nemění k lepšímu.

Australský web news.com nedávno popsal příběh ženy jménem Kay, kterou pobodali a pak ji osm hodin mlátili. Když se jí nakonec podařilo utéct a schovala se, byla pak svědkem toho, jak její vlastní otec brutálně bije její dceru. Mezitím bylo vážně zraněno také její tříměsíční miminko. Bohužel v této zemi běžná záležitost.

Znásilňování, napadání a mrzačení žen je zde neobvyklé časté. Násilí se odehrává ve dvou třetinách zdejších domácností. Podle charitativní organizace Child Fun polovina dívek mladších šestnácti let, které vyhledají lékařskou péči, byla předtím znásilněna. „Pokud je žena zraněná a chce nahlásit sexuální zneužívání, tak musí zaplatit 10 dolarů za potvrzení o zdravotním stavu. Jenže na to mnohé ženy kvůli chudobě prostě nemají a musí si vybrat mezi nákupem jídla pro své děti a návštěvou doktora. Mnohé z nich proto nic nehlásí a musí dál trpět,“ vysvětluje paní Di Mason, ředitelka marketingu místní pobočky Child Fun. Podle britského časopisu Economist je hlavní město Port Moresby třetí nejhorší metropolí pro život na celém světě.

Situace je tak kritická, že Papua Nová-Guinea dokonce v květnu opět zavedla trest smrti a zrušila mimořádně kontroverzní zákony o čarodějnictví. Reagovala tak na sérii vražd domnělých čarodějnic a hromadného znásilňování podobných obětí. Dav mužů tehdy upálil ženy, které byly lživě obviněny z čarodějnictví.

Papua-Nová Guinea je přímořský stát v Oceánii a má dnes kolem šesti milionů obyvatel. Žije zde také skoro 1000 kmenů původních obyvatel, které hovoří více než 700 jazyky. U některých kmenů, proto bylo toto území také opředeno mnoha mýty a spekulacemi a přetrvával tu hluboko do 20. století rituální kanibalismus. Negramotnost je vyšší než 30 procent a téměř 40 procent obyvatelstva žije v naprosté chudobě.