Miroslava Němcová

Miroslava Němcová Zdroj: Pavel Hofman

Miroslava Němcová: Kmotři sázejí na Klause

Miroslava Němcová, bývalá šéfka sněmovny, místopředsedkyně ODS a lídryně její pražské kandidátky do předčasných voleb, to nemá jednoduché. „Nejdříve rakovina a pak poslední měsíce byly tím nejtěžším obdobím v mém životě,“ říká Němcová v rozhovoru pro nový Reflex, který vyjde ve čtvrtek 10. října.

Němcová v interview popisuje svůj někdejší boj s rakovinou, ale analyzuje i současný stav, ve kterém se ODS nachází. Vysvětluje i svůj odmítavý postoj k exprezidentu Václavu Klausovi, který prohlásil, že „kmotrovství v politice nepovažuje za vážný problém“.

Němcová to vidí jinak: „Říct, že strany jsou na tom tak špatně a vládnutí je tak obtížné, že je potřeba někoho, jako dříve byli veksláci a dnes kmotři, kteří alespoň vládnutí usměrní a zprůchodní? Z úst člověka, o němž jsem si myslela, že je demokratem, jsem tohle opravdu nečekala… Kmotrovské struktury jsou na ústupu, to je evidentní, i když není dobojováno. Lidé jako Hrdlička, Janoušek a Rittig dnes spíše sázejí na Václava Klause a jeho příští politickou stranu.“

Celý rozhovor s Miroslavou Němcovou čtěte v zítřejším vydání časopisu REFLEX!