ods němcová

ods němcová Zdroj: Foto: MAFRA - PETR TOPIČ

Bobošíková: Bez Klause by Němcová maximálně někde ve Žďáru myla schody

Uskupení Hlavu vzhůru, volební blok kolem Jany Bobošíkové, uspořádalo v pondělí tiskovou konferenci s lákavým programem: „zveřejnění postoje ke slovnímu spojení metelesku blesku“. K údajnému plagiátu měl co vysvětlovat zlínský lídr hnutí a samozvaný rocker Tomáš Úlehla, který použil jmenovaná slova z filmu Marečku, podejte mi pero ve volební hymně hnutí.

ods němcováods němcová|Foto: MAFRA - PETR TOPIČNad sídlem Hlavu vzhůru, partaje, kterou levicoví publicisté označují za „obskurní protofašistickou freak show“, se tyčí česká vlajka. V natěsnaném prostoru se sešlo asi pět novinářů a kolem dvaceti kandidátů hnutí, nechyběl starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (který funkci dostal za odměnu, že hlasoval proti primátoru Bohuslavu Svobodovi, od předního pražského krejčího Milana Richtera), někdejší „hvězda“ pražské ODS Jiří Janeček nebo bývalý šéf Rady České televize Jiří Baumruk.

Sám Tomáš Úlehla prohlásil, že Svěrákovy filmy má rád a že je svou hymnou zpopularizoval mezi lidmi mezi 10-15 lety, kteří patrně tvoří hlavní cílovou skupinu Hlavu vzhůru. Sám má jistě s autorským právem své zkušenosti: prohlašuje se za autora hitu skupiny Argema Jarošovský pivovar. Jako vstřícný krok ke smíru se Svěrákem zvolilo hnutí překvapivou cestu: na účet konta Paraple, charitativní organizace spojené se Zdeňkem Svěrákem, složilo třicet tisíc korun.

Své dodal i bývalý sportovní komentátor a plzeňský lídr hnutí Jiří Baumruk, který si nezadá s oborovým kolegou Václavem Tittelbachem (ten však letošní voleBní zápas vzdal). Přirovnal hlášku Zdeňka Svěráka k vršovickému dloubáku Antonína Panenky. Toho by prý vyhrožovat žalobou nikdy nenapadlo. (Počkejme si, až bude Úlehla hrát někde fotbal).

Posléze se chopila slova Jana Bobošíková a přišel hřeb podzimního odpoledne: pomalým a pečlivě artikulovaným projevem, jak vystřiženým z dob, kdy ještě byla televizní moderátorkou, odsoudila kritiky Václava Klause (ten před několika dny odvrhl ODS a podpořil její blok). „Klause kritizují lidé, kteří by bez něj v politice vůbec neuspěli - dneska by maximálně někde ve Žďáru myli schody nebo sloužili kdesi v zapadlé nemocnici“, řekla se zřejmou narážkou na volební jedničku ODS Miroslavu Němcovou (pochází ze Žďáru nad Sázavou) a úřadujícího šéfa strany Martina Kubu, původně lékaře z Českých Budějovic. Lídr jihočeské kandidátky Hlavu vzhůru Michal Doktor ovšem na tiskovce chyběl.