Zelený Raoul

Zelený Raoul Zdroj: Štěpán Mareš

Anketa Reflexu: Můj oblíbený vtip

Vtip, anekdota, popřípadě fór, je krátké vyprávění, jehož účelem je pobavit příjemce (posluchače či čtenáře), píše se ve slavné Wikipedii o žánru, který tradičně ve vánočně silvestrovském čísle předkládáme našim čtenářům.

Petr NárožnýPetr Nárožný|ArchívPetr Nárožný, Herec

Je to starý vtip z doby německé okupace. V Berlíně si v roce 1933 dá prodavač do výkladu nápis: U nás je každý herink tlustý jako Göring. Za urážku tehdejšího ministra vnitra však dostane jeden rok nepodmíněně. Po návratu z vězení opět obnoví obchod a do výkladu si dá nápis: U nás je každý herink tlustý jako loni.

 

Ivan DoudaIvan Douda|ArchívIvan Douda, protidrogový expert

Ten vtip jsem vymyslel před padesáti lety jako tzv. mladý básník: Neříkej hop, dokud ti nepřeskočí.

 

 

Karel StiegerwaldKarel Stiegerwald|ArchívKarel Steigerwald, dramatik a novinář

Něco pro pamětníky ruské invaze. V roce 1968 jsem vymyslel a můj kamarád z FAMU nakreslil tento vtip, který nám otiskl Mladý svět. Zubožená rodina stojí před vánočním stromečkem, kde nejsou žádné dárky. Tatínek říká: Děti, neplačte, letos nám Ježíšek donesl dědu Mráze.

 

Michal PavlataMichal Pavlata|ArchívMichal Pavlata, herec a publicista

Pán stojí před nápisem „Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak“ a říká: To to nějak uběhlo...

 

 

 

Ludvík VaculíkLudvík Vaculík|ArchívLudvík Vaculík, spisovatel

Říká jeden anglický lord druhému: A víte, že v Americe zvolili prezidentem černocha? Druhý odpovídá: To bude mít jeho pán radost.

 

 

Aleš MichlAleš Michl|ArchívAleš Michl, ekonom

Oblíbený vtip? Debaty o zdanění. Město Praha mělo například na stole studii, podle níž by majitelé nových domů u zastávek pražské MHD měli platit zvláštní daň. Rozhodl jsem se politikům ulehčit situaci. Když neumějí šetřit, tady je hitparáda nejblbějších daní z historie: zdanění vousů (16. století, Anglie), zdanit individuum nesouhlasící s panovníkem (Oliver Cromwell), existovala i daň, že jste cizinec (Kanada takto danila v 19. století Číňany), danila se i sůl, klobouky, okna, komíny, hrací karty, hnůj. Pokud nechcete, aby tohle jednou platilo, navrhuji dát do ústavy, že zdaníme každého, kdo navrhne nové nebo vyšší daně.


Zelený RaoulZelený Raoul|ArchívZelený Raoul, mimozemšťan

Víte, co dělá blondýna celý večer ve skříni? Poslouchá kabáty!

 

 

Další oblíbené vtipy najdete ve vánoční dvojčísle Reflexu, které vyšlo 20. prosince.