Slavném italské poutní místo Assisi.

Slavném italské poutní místo Assisi. Zdroj: Profimedia.cz

Bláznivá akce: Hotely v Assisi nabízejí dovolenou zdarma, pokud u nich zplodíte dítě

S velmi neobyčejnou akcí na povzbuzení turistiky a současně porodnosti přišly některé hotely v slavném italském poutním místě Assisi, kde se narodil svatý František. Každý pár, který zplodí v některém z vybraných místních hotelů za svého pobytu dítě, může příště dorazit na dovolenou zdarma.

Zatím se k iniciativě připojilo 10 hotelů, ale očekává se, že další se ještě přidají. Některá zařízení nabídnou pro hosty, kteří si u nich „pořídí“ miminko, další dovolenou zcela zdarma, jiná uvažují o nějaké náhradě.

Jak ale dokázat, že právě v tom kterém konkrétním hotelu v Assisi jste dítě zplodili?

Prý bude stačit, když ukážete rodný list dítěte, aby se prokázalo, že se narodilo devět měsíců po pobytu v Assisi a máte u toho toleranci plus mínus 10 dní. Jenže děti se nerodí podle toho, zda chcete jet na dovolenou na stejné místo, takže trefit se do „termínu“ nemusí být jednoduché.

Ve skutečnosti se ale jedná o cílenou kampaň, jejímž účelem je přilákat turisty na opakovaný pobyt. „Porod dítěte je výsledkem hluboké lásky, taková věc by měla být podporována bez ohledu na cokoli,“ tvrdili pořadatelé v italských médiích.

Nápad na nezvyklou akci pochází od radního pro turistiku Eugenia Guarducciho a podle něj to má podpořit cesty do historického regionu ve střední Itálii a navíc podnítit diskusi o nízké porodnosti v zemi.

Jenže Stefania Proietti, starostka Assisi, je od projektu v místním deníku Assisi Oggi distancovala, podle ní se jedná pouze o iniciativu jednoho kolegy.

A Claudio Ricci, poslanec za provincii Umbria, kde se Assisi nachází, se chce dokonce případem zabývat na politické úrovni, protože podle něj to není nejlepší propagace regionu. Kampaň mu přijde absurdní, protože Assisi je historickým centrem s hlubokým křesťanským podtextem a podobné akce k němu nepatří.

Na druhou stranu je pravda, že Itálie má jednu z vůbec nejnižších porodností na celém světě a politici s tím zatím nedokázali nic udělat.