Video placeholde

Na severu se chystá velká stávka řidičů. V ústeckém kraji se 8. března autobusem nesvezete!

Většina lidí, která v ústeckém kraji používá linkové autobusy k cestě do školy či do práce, bude muset 8. března vyrazit po svých, na kole či autem. Na 500 řidičů vstoupí totiž úderem půlnoci do stávky, která potrvá celý den. Bez pauz, přestávek a kompromisů. Protestovat se bude za navýšení mezd. To sice papírově proběhlo, reálně to ale řidiči na výplatních páskách nevidí.

Protestovat budou tři dopravci ze čtyř, od kterých si kraj služby pronajímá. Hlavním důvodem je selhání vyjednávání o navýšení mezd řidičů, které odborové organizace řidičů autobusů vedly s Ministerstvem práce a sociálních věcí. S řešením situace nepomohl ani kraj a řidiči proto 8. března nevyjedou. Stávka bude trvat od půlnoci do půlnoci.

A co řidičům vadí? Mzdy, o kterých se diskutuje, jsou jenom špička ledovce. Tabulkově sice došlo k jejich zvýšení, řidiči to ale na výplatní pásce nepoznají. Hodinový výdělek se totiž navýšil o část, která byla předtím v kategorii osobního ohodnocení. Řidiči tak ve výsledku jezdí za stejné peníze, ale jejich zaměstnavatelé přišli o možnost je motivovat.

Na vině je kraj, který v zakázce, kterou na autobusovou dopravu vysoutěžil, nepočítal s tím, že si mezitím odboráři vyhádají na vládě přeřazení řidičů do vyšší platové třídy. Nikdo ale neřekl, odkud se mají peníze vzít. Kraj prostředky nenavýšil a nařízení vlády se přizpůsobil právě přesunem peněz na mzdy z nenárokové složky do té nárokové.

Řidič, který stojí, bere víc, než ten co jede

Dalším problémem jsou dlouhé linky, které pramení ze samotné zakázky na autobusovou dopravu, jenž se vysoutěžila v roce 2015. Chybí centrální depa a linky jsou natažené přes celý kraj. Jablonecká výzva, jakási platforma, která má hájit zájmy řidičů, si vytkla za cíl stanovit důstojnou minimální mzdu a regulérní pracovní podmínky. Podle severočeského odboráře Jiřího Kuchynky jsou řidiči přetěžováni, tráví dlouhé hodiny v práci a jsou uvězněni v bludném kruhu soutěží, které vypisuje kraj v honbě za nejnižší cenou.

V honbě za zlepšení podmínek v autobusové dopravě v ústeckém kraji se navíc povedl jeden paradox. Odborům se podařilo navýšit hodinovou mzdu za tzv. čekání mezi spoji. To se ale v realitě promítlo tak, že nyní řidič, který v rámci pracovní doby několik hodin čeká, bere za tento den víc peněz, než ten, který se na lince doslova nezastaví.

Podle Kuchynky tím trpí celá autobusová doprava a odboráři udělají všechno proto, aby v přístupu ke mzdám, plánování linek a pořádání hospodářských soutěží byli řidiči na prvním místě. Už nyní jich je totiž v kraji nedostatek a stávající profesní populace stárne. Pomoci tomu má právě stávka 8. března 2017.