Z filmu Křižáček.

Z filmu Křižáček. Zdroj: KVIFF

Z filmu Křižáček.
Z filmu Křižáček.
Z filmu Křižáček.
Z filmu Křižáček.
4
Fotogalerie

Filmy ve Varech: Hlavní soutěž nabídne Křižáčka s Karlem Rodenem

Dvaapadesátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná přesně za měsíc a tak konečně přinášíme exkluzívní novinky o jeho programu v Hlavní soutěži, a také v profilové, zahraničními novináři ceněné soutěžní sekci Ne východ od západu. Program je jako vždycky pestrobarevný: my vám ale představíme hlavně české zástupce na letošní festivalu.

V Hlavní soutěži bude uvedena světová premiéra českého filmu Křižáček na motivy dětské epické balady Jaroslava Vrchlického Svojanovský Křižáček. Těšíme se: film je nádherně natočen (exteriéry vznikly ve slunné Itálii) a Václav Kadrnka, který na projektu pracoval čtyři roky, je talentovaný režisér, který má na svém kontě zatím jen debut Osmdesát dopisů (2001), oceněný prestižně na Berlinale.

Hlavním hrdinou Křižáčka je rytíř Bořek v podání Karla Rodena (který rád přijímá netradiční herecké výzvy, toto je jedna z nich), který se vydává po stopách svého zmizelého synka. Malý Jeník (hraje ho chlapeček Matouš John, kterého režisér našel v pražské tramvaji) uprchl z domova - spěchá totiž za iluzí o svatém poslání dětí, touží po křižácké výpravě. Stárnoucí otec po něm všemožně pátrá, přichází ale vždycky pozdě... Film o dospívání, o odchodech dětí z domova, o otcovské lásce i nepřítomnosti milovaného člověka je natočen v netradičním, úzkém formátu 4:3.  

Filmů v hlavní soutěži bude už tradičně tucet a nechybí v nich ani slovenský zástupce. Režisér a herec Peter Bebjak představí světovou premiéru kriminálního thrilleru Čára, která se odehrává se u slovensko-ukrajinské hranice těsně před vstupem země do Schengenského prostoru.

Hned vedle je Polsko: karlovarská stálice Joanna Kos-Krauzeová přijede s posledním filmem natočeným společně s manželem Krzysztofem Krauzem. Snímek Ptáci zpívají v Kigali je o občanské válce ve Rwandě.

Na festival se vrací i oblíbený Gruzínec George Ovashvili s Chibulou, což je příběh inspirovaný osudem prvního prezidenta nezávislé Gruzie. Podává ho stejně nezaměnitelně jako Kukuřičný ostrov, za nějž před třemi lety, na 49. MFF KV, získal Křišťálový glóbus.

V soutěži bude uvedeno taky vztahové drama Arytmie slavného a osobitého ruského režiséra Borise Chlebnikova, americká romantická komedie Drobné si nechte či výsostně autorský indický debut Ralang Road.

Soutěž Na východ od Západu má letos taky dvanáct snímků -  osm z nich představuje autorské debuty. Jsou mezi nimi jsou i dvě díla výrazných ženských osobností; Ukrajinka Marina Stěpanská do Karlových Varů přiveze film Po hlavě, křehkou love story i silnou generační výpověď o současné mladé generaci, gruzínská filmařka Mariam Khatchvaniová ve snímku Dede diváky pro změnu zavede do své rodné oblasti, drsné Svanetie. Celou soutěžní sekci Na východ od Západu letos zahájí pozoruhodné ázerbájdžánské drama Ilgara Najafa Sad granátovníků.

Česká republika je letos zastoupena psychologickým dramatem debutujícího Josefa Tuky Absence blízkosti s Janou Plodkovou v hlavní roli. Hraje v ní dívku Hedviku, která se po nezdařeném vztahu stěhuje s tříměsíční dcerou Adélkou a psem k matce a jejímu příteli. Film stojí na realisticky vykreslených postavách, civilním herectví Jany Plodkové i nenápadné, citlivé kameře.

 Slovensko-českým intimním dramatem Nina se pak do Karlových Varů vrací původně dokumentarista Juraj Lehotský, který tu už uspěl se svou hranou prvotinou Zázrak (2013).