Z filmu Anděl Páně 2

Z filmu Anděl Páně 2 Zdroj: Falcon

Z filmu Anděl Páně 2
Z filmu Anděl Páně 2
Z filmu Anděl Páně 2
Z filmu Anděl Páně 2
Z filmu Anděl Páně 2
9
Fotogalerie

Anděl Páně 2 by měl v Hollywoodu učit „vánoční“ humor

Hned dvě vánoční „dvojky“ mají premiéru první prosincový týden, česká však tentokrát s přehledem strčí do kapsy tu hollywoodskou. Na rozdíl od nového Santy úchyla funguje totiž Anděl Páně 2 tak, že odvolávku na první díl vlastně ani nepotřebuje. A lekce z humoru by mohl dávat z fleku na Harvardu.

Čert čtoucí u nebeské brány Kladivo na čarodějnice („Nerušte, zrovna je to napínavé!“). Apoštolové vysedávající na věčných poradách se šéfem („Furt řeší ten dluh za poslední večeři.“). Herodes zpívající s dětským chórem, Bůh, jenž podle napravené, leč ve věrouce stále tápající hříšnice Bohdalové „dělal sedmého dne ho-“. Kdyby církve kázaly se stejnou lehkostí, s níž Jiří Strach točí pohádky, byly by kostely plné. Jeho druhý Anděl Páně dýchá rošťáckou radostí, a tak minimálně kina budou plná zcela určitě. 

Nebeské vtípky šly Strachovi už před jedenácti lety, kdy Anděl Páně, původně skromný televizní filmeček, trhal rekordy v návštěvnosti. Výhrou jeho nového (a tentokrát velkoryse filmového) pokračování je ovšem fakt, že humor zvládl přenést také dolů na Zem.

Video placeholde
Trailer k pohádce Anděl Páně 2 • Falcon
Video placeholde
Trailer k pohádce Anděl Páně 2 • Falcon

Hýčká si jej především ústřední dvojice, čert Jiří Dvorák a anděl Ivan Trojan, jejichž šťavnatá herecká partneřina upomíná na nejlepší roky Lemmona s Matthauem. Cestu za zakutáleným jablkem poznání jim překříží zlodějský mikulášský gang, což má za následek nejen řadu gagů, ale i akční honičky, jimž mytologie a zasněžené kulisy dodávají zvláštní poetiku. 

Jestli má Anděl Páně nějakou slabinu, pak ve vedlejším příběhu, jenž hlavní, shůry spadlý motiv doplňuje. Obstarává ho vykořisťující kapitalista (Bolek Polívka) a hrdá matka s dcerou (tradičně mdlá Vica Kerekes a svěží Anna Čtvrtníčková).

Ke klišé však nesklouzne jednak díky nadsázce, kterou zajišťuje roztomile chlípný Polívka, jednak díky vděčné dickensovské stylizaci. Funguje totiž magie onoho jediného večera, kdy křupajícím sněhem chodí koledníci, stánky na náměstí s lucernami voní z plátna a zpoza zamžených rozsvícených oken sálá teplé útulno. A ač čistě dějově nemá se Štědrým dnem Anděl Páně 2 nic společného, budeme po něm o Vánocích sahat pravidelně. To vím už teď.