Komiksový knižní čtvrtek

Komiksový knižní čtvrtek Zdroj: Marvel, Crew

Deadpool i Zaklínač řádí v nových komiksech

Světy filmu, komiksu, knih a počítačových her jsou už natolik prorostlé, že je opravdová fuška udržet si přehled o oblíbených hrdinech. Pokud chcete sledovat všechny jejich příběhy, musíte být zatraceně multimediální. To dokazují i komiksy Deadpool a Zaklínač.

B. Posehn – R. Brown: Deadpool: Drákulova výzva

DeadpoolDeadpool|MarvelZatímco v kinech dohořívají zbytky filmové nálože, kterou českým divákům připravil nekorektní film podle komiksu pro dospělé Deadpool, v knihkupectvích můžete pořídit první komiks stejnojmenného hrdiny s názvem Drákulova výzva ve famózním překladu Darka Šmída (který také píše do Reflexu); vydala ho Crew.

Deadpool byl prozatím znám jen komiksovým nadšencům, kteří už léta volali po vydání příběhů největšího pošuka nakladatelství Marvel v češtině. Nebýt filmu, ještě by si asi chvilku počkali. Drákulova výzva je poměrně dlouhý příběh, který zachycuje jednu z ujetých Deadpoolových zakázek – má odcestovat kamsi do pouště, kde má z hrobky vyzvednout démonickou hibernovanou sukubu, již má pojmout za manželku král upírů, čímž má posílit svou nadvládu nad světem nadpřirozených příšer. V nových blockbusterech se o nich příliš nemluví, ale připomeňme, že k Marvelu patří i Blade, lovec upírů, který má už tři vlastní filmy a v tomto komiksu se také objeví.

Deadpool je maniak, jehož super-regenerační schopnosti využívají rakovinné bujení, kterým Wade Wilson, jak se užvaněný superžoldák jmenuje, trpěl ještě před nelidskými experimenty, jimž byl podroben. I z toho důvodu jeho krev chutná odporně, takže je pro upíry prakticky nestravitelný. Navíc se zabíjí ještě obtížněji než oni, což se mu bude rozhodně hodit. Po oživení sukuby připravili scenáristé Posehn a Duggan celou řadu vtipných eskapád a slovních hříček, které jsou, proč to zamlčovat, neskonale infantilní. Pokud však na jejich hru přistoupíte a začnete si užívat do českého prostředí lokalizované narážky na popkulturu, může být Drákulova výzva jedním z nejpříjemnějších překvapení letošní komiksové sezony. A ano. Abychom nezapomněli, opět nechybí poněkud morbidní lovestory!

P. Tobin – J. Querio: Zaklínač: Liščí děti

ZaklínačZaklínač|CrewV knihkupectvích se objevil také nový komiks se Zaklínačem Andrzeje Sapkowského v hlavní roli. První příběh s názvem Skleněný dům vyšel loni, a ač s ním Sapkowski neměl nic společného, fungoval skvěle. I druhou knihu s názvem Liščí děti napsal podle tiráže Paul Tobin, ale není to tak úplně pravda, protože příběh protentokrát ve skutečnosti napsal Mistr Sapkowski a Tobin jej pouze adaptoval pro potřeby komiksu (a tu a tam přidal pár vlastních motivů).

Liščí děti (vydala Crew) totiž zachycují část poslední knihy o Zaklínačovi Bouřková sezona, kterou mají čeští čtenáři stále v živé paměti (vyšla česky v roce 2014). Zaklínač se ocitá na lodi plné podivných individuí, protože se potřebuje dostat do Novigradu. Až když je pozdě, zjistí, že osádka prchá před vixenou, napůl člověkem, napůl liškou, které unesli její dítě (pravda, je to složitější, vixeny zase kradou děti elfům).

Příběh obsahuje všechno, co na Zaklínači čtenáři milují – akci, exotický fantasy příběh, a hlavně otazníky nad tím, co je ve skutečnosti správné a spravedlivé a kdo vlastně je a kdo není netvor. Komiksovou adaptaci si ale určitě užijete více, pokud jste Bouřkovou sezonu ještě nečetli.