Ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický a premiér v demisi Andrej Babiš

Ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický a premiér v demisi Andrej Babiš Zdroj: Blesk / Ladislav Křivan

Babišovi kluci z plakátu odpadávají jeden po druhém. Zůstane mu jen Faltýnek?

Když před pěti lety Andrej Babiš mířil do prvních voleb s hnutím ANO, stavěl svou image z velké části na známých tvářích okolo sebe. Z Babišovců s lidskou tváří, jak by se daly souhrnně označit osobnosti od profesora Zlatušky až po ministra Stropnického, mu ale dnes nezbývá prakticky nikdo. Kromě toho dávají od Babiše ruce pryč i někteří dřívější fandové z řad celebrit. Čím to je? A potřebuje je vůbec ještě?

Chyba v matrixu?

Pro začátek si vzpomeňme na billboardy hnutí ANO v kampani před volbami v roce 2013. Asi nejčastěji se na nich vedle Andreje Babiše objevovali Martin Stropnický, Jiří Zlatuška, Martin Komárek a Věra Jourová. Ze zmíněných vydržela dodnes v politické aktivitě jen poslední zmíněná, a to možná jen díky tomu, že ji Babiš nechal „uklidit“ na post eurokomisařky. Komárek se stáhl poté, co neobhájil post v předsednictvu hnutí, Zlatuška se vzdal členství a dnes říká, že se Babiš stal součástí politického „matrixu“.

Ve volbách do europarlamentu pak za hlavní tvář kampaně platil Pavel Telička, který z hnutí odešel loni na podzim pro názorové rozepře s předsedou. Aby toho nebylo málo, ukončila nedlouho potom spolupráci s ANO i dvojka mezi Babišovými europoslanci Petr Ježek. V pražských komunálních volbách zase Babiš hodně stavěl na tváři Adriany Krnáčové, která byla i ve funkci primátorky ze začátku celkem populární. I ta ale teď končí a premiér v demisi jí pravděpodobně nenabídne ani žádný diplomatický flek.

A můžeme pokračovat dál. Za velké mediální pozornosti ANO opustila zlínská poslankyně Kristýna Zelienková, která následně přešla do klubu TOP 09. Nedávno oznámil odchod z politiky také ministr spravedlnosti Pelikán, na němž Babiš stavěl svůj liberální outfit. V nové vládě bude rovněž chybět Martin Stropnický, s ním se ale premiér možná vypořádá prestižní funkcí velvyslance v Izraeli. A po krátké epizodě v pozici ministra financí zmizel již dříve rebelující Ivan Pilný.

Šéf a ti ostatní

Nejnovější odchod pak není ani tolik spojený s buřičskými tendencemi jako spíš obecnou neschopností a komunikační neobratností. Ministerskou kancelář se chystá vyklidit Karla Šlechtová, před volbami rovněž dost viditelná tvář, která ale poslední dobou pomalu každý týden rozesmála internet dalším nejapným prohlášením, případně fotkou na Instagramu.

Na celém exodu Babišovců s lidskou tváří je asi nejparadoxnější, že odchod ani jednoho z nich s hnutím nijak nezamával. Potvrzuje se tím, že ANO je strana jednoho muže, chcete-li firma jednoho šéfa, kde nepohodlní časem radši sami odejdou a zůstávají ti nejposlušnější. Jako například místopředseda Faltýnek nebo poslankyně Taťána Malá, na kterou nejspíš čeká křeslo v nové vládě a která proslula absurdním výrokem, že by se trestní stíhání jejího předsedy mohlo odložit do doby, než skončí v politice. Většinou to totiž funguje naopak – politik podezřelý z podvodu se stáhne, dokud se neprokáže, že je nevinný.

Kromě politických jmen se od Babiše odvrací i spřízněné celebrity. Ruce pryč od něj postupně dali dřívější podporovatelé, a to pivovarník Bernard, majitel Regiojetu Radim Jančura, matematik a vizionář Karel Janeček nebo šéf české pobočky Transparency international David Ondráčka. Na webu hnutí už delší dobu pro jistotu ani nevisí seznam známých tváří, které jej podporují, prostě proto, že by z něj bylo potřeba každou chvíli někoho mazat.

Nedá se ale čekat, že by to Babišovi ve výsledku zvlášť ublížilo. Na městské liberály už mířit nepotřebuje, o ty se pere dost jiných stran. Bývalé voliče komunistů a ČSSD zas evropsky uvědomělí fešáci na kole nedojmou. Otázka je, jak dlouho se mu podaří udržet liberální tvář v Evropě, hlavně pak před šéfem „své" frakce evropských liberálů Guyem Verhofstadtem. Jinými slovy, jak dlouho se Babišovi povede hrát hru na otevřenou a progresivní stranu, se kterou potřebuje vystupovat na mezinárodních jevištích.