Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Zdanit církvím náhrady? Stát by jim naopak mohl ještě doplácet, kdyby...

Komunisté, Andrej Babiš a hejtmané ČSSD Zimola či Hašek chtějí, aby stát zdanil církvím finanční náhrady za majetek, který jim už nemůže fyzicky vrátit. Těch peněz prý vyplatí moc (59 miliard postupně během třiceti let). Protože se Reflex i reflex.cz problému věnují opakovaně, tentokrát jen drobný doplněk: vezmou-li se k ruce jiné argumenty, stát by mohl církvím další miliardy naopak ještě doplácet.

Nikdo z nás, ani jmenovaní politici, sám nespočítá, jak velký majetek komunisté církvím ukradli, jak vysoké náhrady mají být anebo – a to nelze pominout - o jaké výnosy ze svého majetku církve v průběhu šedesáti let (co z něj těžil stát) vůbec přišly. To pro potřeby politiků kdysi počítali mj. odborníci ze společnosti Ernst & Young a Národohospodářské fakulty VŠE.

Na internetu lze například vyhledat Zprávu předsedy dočasné komise Poslanecké sněmovny pro řešení majetkových otázek mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi o činnosti komise v době od 13. června 2008 do 31. března 2009. Píše se v ní: „Dne 27. listopadu 2008 proběhla pátá schůze dočasné komise. Děkan Národohospodářské fakulty VŠE zde prezentoval závěry analýzy zpracované na základě požadavku poslance Vítězslava Jandáka. Výdaje státu na činnost církví v letech 1948 - 1989  odpovídají částce 42,5 mld. Kč (přepočteno na ceny r. 2007). Kvalifikovaný odhad ušlého zisku ze zestátněného církevního majetku za období 1948 - 2007 činí 141,4 mld. Kč, a to při zohlednění průměrné míry zdanění ve výši 24 %. Hodnota patronátů, které přešly na základě zákona č. 218/1949 Sb. na stát byla vyčíslena na 87,8 mld. Kč. Celkové kladné saldo z pohledu státu tak činí 168, 6 mld. Kč.“

Pro správný výsledek doplňme ještě jednu informaci z analýzy VŠE, kterou výše uvedená citace neobsahuje: celkové výdaje státu za šedesát let (1948 - 2007) ve prospěch církví a náboženských společností činily 60,6 miliardy.

Čili: církve dostaly do roku 2007 od státu 60 miliard, ale o 168 miliard přišly.

Restituční zákon byl nakonec schválen až v roce 2012. Dojmy, emoce a předsudky stranou: i uvedená čísla patří do znovuotevřené debaty, kdo komu co dluží.