Do Evropy!

Do Evropy! Zdroj: Massimo Sestini

JAN JANDOUREK: Evropa musí provést rychle ráznou akci! Uprchlíků přibývá, utopit je není řešení

Rostoucí příliv uprchlíků z Afriky do Evropy už není jen problém Itálie, je to problém celé Evropy. Čísla vůbec nevypadají dobře. Za polední týden se do Itálie po moři dostalo asi 11 tisíc běženců, stovky dalších dál připlouvají. Podle OSN cestu z Afriky do Evropy letos už nepřežilo několik tisíc migrantů.

Italská pobřežní stráž a agentura Frontex, která chrání vnější hranice Evropské unie, jen ve čtvrtek zachránily čtyři nafukovací čluny a rybářský škuner. Nacházelo se na nich celkem 574 lidí, kteří byli pak přemístěni na Sicílii. Mezi migranty je hodně žen a dětí, jen v pátek na ostrov dorazilo asi 300 migrantů, mezi nimi 45 žen a 23 dětí.

K tématu se opět vyjádřil i papež František. Papež si myslí, že problém běženců se rozrostl do měřítek, která vyžadují širší mezinárodní zásah. Znovu to připomněl při svém setkání s italským prezidentem Sergiem Mattarellou koncem týdne. „Chtěl bych Itálii vyjádřit vděčnost za to, s jakým úsilím přijímá takové množství migrantů, kteří riskují své životy a žádají tady o přijetí. Je zřejmé, že míra tohoto fenoménu jasně vyžaduje širší řešení. Nesmíme se unavit a stále volat po větším zapojení na Evropské i mezinárodní úrovni,“ řekl František.

Pomoc Itálii

Řím opakovaně žádá Evropskou unii o pomoc se záchranou běženců a s jejich ubytováním. Italská vláda se také obrátila na jednotlivé státy, aby uprchlíky přijímaly, neboť prý většina z nich míří za svými příbuznými v severních zemích. „Itálie již nějakou dobu žádá Evropskou unii o rázný zásah, aby skončilo umírání lidí ve Středomoří, kolébce naší civilizace,“ řekl italský prezident Mattarella.

Představa tisíců uprchlíků z Afriky, v drtivé většině muslimů, vyvolává v mnoha lidech až hysterické reakce. Stačí si jen letmo pročíst internetové debaty, kde „obránci evropských hodnot“ a „bojovníci za křesťanskou civilizaci“ mají pocit, že by bylo nejlepší „všechny ty šmejdy“ postřílet a utopit. Pokud někdo namítne, že to asi nebude řešení, dozví se o sobě, že je sluníčkář, havloid, pražská kavárna, která si má umouněnce ubytovat ve svém velkém pražském bytě (kde si žije za peníze pracujícího nezaměstnaného lidu, co „taky zvonil klíčema“ a teď s Karlem Krylem prohlédnul, atd.).

Co teď?

Migrace je realita a nedá se s tím nic dělat. Jediné řešení by bylo zlepšit poměry v zemích, odkud ti lidé prchají, protože se nechtějí nechat zabít, popřípadě umřít hlady. Protože normální člověk nic takového nechce, nemůžeme se jim divit.

Představa, že by šlo hermeticky uzavřít hranice, jako se to povedlo Izraeli s územím palestinské samosprávy, je poněkud iluzorní. Izraeli to i na pevné zemi a krátké hranici trvalo mnoho let, stálo to hodně peněz a ještě dostal Izrael vynadáno, že staví zdi mezi lidmi a podobné nesmysly. Představa, že by se povedlo vytvořit takovou pomyslnou zeď ve Středozemním moři je šílená. Jakmile by došlo na to, kdo to zaplatí, projekt by narazil.

Správné by pochopitelně bylo, aby se uprchlíků ujala nejbližší bezpečná země. Teď je otázkou hodnou maturitní otázky, která země v severní Africe by to asi tak mohla být. Pokud jde o Sýrii, je to jednodušší, tam je v okolí zemí, kde se dá přežít víc, ale nechce se jim do toho. My ale řešíme problém Libyjců a je otázka, kolik by si za takovou pomoc řekl třeba Egypt, který už je teď dost otrávený z radikálů z Islámského bratrstva. Výhružky islamistů, že mezi migranty propašují své agenty, kteří Západu ukážou, zač je toho loket, nikoho k velkým humanitárním gestům neinspirují.

Jen jedno řešení není

Stejně tak není k ničemu tvrdit, že za pohromy v severní Africe může Západ, třeba tím, že svrhl Muammara Kaddáfího. Ten si za své svržení může sám a Západ mohl buď zasáhnout, nebo nezasáhnout. Nikde není řečeno, že kdyby diktátor nezůstal u moci, neprchaly by tisíce migrantů pro změnu zase před ním. Podstatu problému to ale neřeší.

Je nejspíš nutno se smířit tím, že neexistuje jen jedno řešení. Akutně je nutné zabránit tomu, aby ve Středozemním moři umíralo tolik lidí. Je třeba pomoci Itálii, protože ta si ekonomicky a demograficky pomoci sama nemůže a není její vina, že leží tak blízko problémovým zemím. Uprchlíci budou muset putovat dál, přičemž by samozřejmě bylo nejlepší, kdyby se co nejvíce rozptýlili, aby nevznikala ghetta, jakých už je v Evropě dost.

Stát pro uprchlíky?

Už jsme tady psali o tom, že jednou z možností by bylo vytvořit záchytné území, kde by mohl vzniknout útvar pod mezinárodní správou, kde by mohli běženci začít nový život. Samozřejmě s jasně danou identitou, právě kvůli infiltraci. Pokud by migranti chtěli takové území opustit do své vlastní země, nebo do země, která by byla ochotna je přijmout, mělo by to být pochopitelně možné. Ostrovů má Řecko dost, vnucuje se myšlenka. Zase by to ale musel někdo zaplatit a bez pracovní síly samotných běženců by to sotva bylo možné. Církev a evropské vlády by se na nějakém takovém projektu mohly shodnout.

Jisté jen je, že i když tohle vypadá jako utopie, tak různé výkřiky o utopení a postřílení jsou zase antiutopie, z kterých se dozvídáme jen to, že někteří lidé ještě nejsou tam, kde by měli být, totiž v blázinci v klecovém lůžku a pod patřičným odborným dohledem.