Vojta Dyk ve filmu Ženy v pokušení

Vojta Dyk ve filmu Ženy v pokušení Zdroj: Falcon

Gambleři, lachtan Dyk a nová krev českého filmu

Když v Reflextoru čeští producenti plamenně diskutovali o financování filmů, přišli se zajímavým přirovnáním: je prý jistější vsadit si v ruletě na černou než v Česku na film. Karlovarský festival je tudíž zřejmě rájem gamblerů - nové české projekty se tu totiž oznamují jako na běžícím pásu.


Zatím nejčerstvěji bylo slyšet o dvou chystaných muzikálech. První bude divadelní, nicméně vyjde ze stejnojmenného filmu Ženy v pokušení a nastuduje jej opět sám režisér hitu kin Jiří Vejdělek. Libreto píše s autorem hudby Františkem Soukupem, který nevyloučil ani spoluúčast dalších členů skupiny Nightwork.

 

Za ideální považují spojení stávající legendy s novou hvězdou, již muzikál objeví, ve hře je tedy i jméno hrdiny filmu Vojty Dyka. Ale obsazení přijde na řadu až zjara, premiéra se čeká na podzim 2013 na některé z pražských scén. A mezitím vznikne podle Žen v pokušení jejich francouzská filmová verze. Zahraniční remake, to se českému filmu stává opravdu zřídka.

 

Nicméně Vojta Dyk figuruje i v jiném, tentokrát původním filmovém muzikálu – jako představitel titulní role lachtana Gastona. Hrdinu povodní, který před deseti lety uplaval ze zoo až do Hamburku, čeká podle režiséra Martina Duška jednak lachtaní samička v podání Lucie Vondráčkové, jednak jiný, šťastnější konec.

 

Navíc Gastona provází nezvyklý producentský pokus: kdo chce přispět na vývoj projektu od dvou set korun výše, může se přihlásit na webových stránkách. Buď se vklad „koproducentíků“ znásobí, nebo si zahrají ve zvířecím komparsu, a pokud by film nakonec nevznikl, objeví své jméno alespoň v titulcích dokumentu, který o projektu vznikne.

 

Ve čtvrtek se také vyhlašovali vítězové lokálního kola Done in 60 seconds, mezinárodní soutěže, v níž se většinou začínající filmaři snaží převést zavedený titul do formátu jedné minuty. Zvítězil VřískotPetra Černého, jenž byl profesionálnější než mnohý ze snímků uváděných v oficiálním karlovarském klání, a tak lze očekávat zájem producentů a další filmové ohlášky. Snad je talentovaný mladík aspoň trochu gambler.

 

Vítězný Vřískot: