Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Opencard: Divná karta, divný soud, divné tresty, divní odsouzení

Dvouletá podmínka. Tolik dostali bývalí pražští primátoři Svoboda a Hudeček za to, že se před lety snažili zachránit projekt Opencard a na poslední chvíli uzavřeli s provozovateli karty smlouvy, které podle žalobce uzavírat nemuseli. Podmínku dostali také další tři aktéři, zbylých deset lidí tohoto monstrprocesu bylo osvobozeno.

Chceme-li žít v právním státě, pak soud i tresty musíme respektovat. Rozumět mu nás ovšem nikdo nedonutí. Pokud měl celý projekt Opencard od začátku opravdu trestněprávní rozměr, a obří investice do jednoduché elektronické karty tomu nasvědčují, měli u soudu stát úplně jiní lidé než ti, kteří k ní, obrazně řečeno, přišli jako slepí k houslím.

Jestliže se ale protiprávního jednání nedopustil další někdejší primátor Prahy Pavel Bém, tedy člověk odpovědný za zavedení a spuštění opencard, jak mohou být souzeni jeho nástupci, kteří k jeho projektu přišli jako slepí k houslím? Jedině snad v případě, že s opencard bylo všechno od samotného počátku v pořádku až do doby, kdy Hudeček se Svobodou neoprávněně podepsali smlouvy o jejím dalším fungování.

Což je podobně absurdní představa, jako je absurdní Krnáčové nástupkyně opencard, zelená Lítačka, nebo znovu změněné trasy pražských tramvajových linek.