Zatímco v Praze magistrát přemýšlí v případě tunelované Opencard o návratu k předpotopným papírovým kupónům, tak v čínském Pekingu je v metru hitem e-knihovna nabízená cestujícím zcela zdarma.

Zatímco v Praze magistrát přemýšlí v případě tunelované Opencard o návratu k předpotopným papírovým kupónům, tak v čínském Pekingu je v metru hitem e-knihovna nabízená cestujícím zcela zdarma. Zdroj: CCTV

My máme vytunelovanou Opencard, v pekingském metru zdarma e-knihovnu

Zatímco v Praze magistrát přemýšlí v případě tunelované Opencard o návratu k předpotopným papírovým kupónům, tak v čínském Pekingu je v metru hitem e-knihovna nabízená cestujícím zcela zdarma. Informoval o tom čínský televizní kanál BTV News.

Pomocí QR kódů, které jsou nalepené ve vagonech linky 4 pekingského metra, si může majitel smartphonu stáhnout zdarma knihy z nové e-knihovny. Akce společně s metrem a vedením města připravila tamní Národní knihovna. A nápad je cestujícími hodnocen kladně a služba je velmi populární.

Zatím je v nabídce deset knih, ty budou v průběhu několika měsíců vždy nahrazeny jinými. První knihy, které jsou k dispozici, se věnují historickým čínským textům. Z toho je vidět, že zatím je nabídka spíše „vzdělávací“.   

Nápad z Číny je ale velmi zajímavý a bylo by dobré, kdyby ho využila i naše města nebo České dráhy.