Porota uznala producenta Harveyho Weinsteina vinným ze sexuálního napadení a ze znásilnění.

Porota uznala producenta Harveyho Weinsteina vinným ze sexuálního napadení a ze znásilnění. Zdroj: Reuters

Porota uznala producenta Harveyho Weinsteina vinným ze sexuálního napadení a ze znásilnění
Porota uznala producenta Harveyho Weinsteina vinným ze sexuálního napadení a ze znásilnění
Porota uznala producenta Harveyho Weinsteina vinným ze sexuálního napadení a ze znásilnění
Porota uznala producenta Harveyho Weinsteina vinným ze sexuálního napadení a ze znásilnění
Porota uznala producenta Harveyho Weinsteina vinným ze sexuálního napadení a ze znásilnění
9
Fotogalerie

Porota uznala vinným ze znásilnění Weinsteina, který odstartoval MeToo, hrozí mu až 29 let vězení

Bývalého hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina dnes v New Yorku uznala porota vinným ze sexuálního napadení a z lehčí formy znásilnění. Osvobodila ho však v těch bodech obžaloby, za něž mu hrozilo až doživotní vězení, napsala agentura Reuters. Weinsteinovi nyní hrozí za oba činy až 29letý trest, o jehož konečné výši rozhodne soudce 11. března. Obhajoba uvedla, že se hodlá proti dnešnímu verdiktu odvolat.

Weinstein, který byl dříve považován za jednoho z nejmocnějších mužů Hollywoodu, podle poroty v roce 2006 sexuálně napadl asistentku produkce Mimi Haleyiovou, za což mu hrozí 25 let vězení. V roce 2013 pak podle verdiktu znásilnil tehdy aspirující herečku Jessicu Mannovou. Jelikož však nepoužil násilí a ani jím nehrozil, může za tento čin dostat maximálně čtyři roky za mřížemi.

Porota naopak rozhodla o jeho nevinně v případě údajného brutálního znásilnění herečky Annabell Sciorraové na začátku 90. let, který měl obžalobě sloužit jako důkaz Weinsteinova systematického, dlouhodobého a násilného zacházení se ženami. Za tento čin by filmařovi hrozil doživotní trest.

Soudce po zaznění verdiktu poroty producenta okamžitě poslal do vězení, ze soudní sítě ho vyvedli policisté v poutech. Weinstein přitom dosud pobýval na svobodě, v květnu roku 2018 byl propuštěn na kauci poté, co se sám vydal policii.

Filmař se na veřejnosti v posledních měsících pohyboval opřený o chodítko a při soudním líčení se často přidržoval svojí právničky. Kritici jej obviňovali, že zdravotní problémy předstírá, aby se nad ním porota slitovala. Weinstein však tvrdil, že má problémy se zády. Soudce dnes na žádost jeho právníků nařídil, aby byl bývalý producent přemístěn ve vězení na ošetřovnu.

Státní zástupce Cyrus Vance po zaznění verdiktu prohlásil, že se jedná o „nový den“ pro oběti sexuálního napadení v USA, „protože Harvey Weinstein konečně nese zodpovědnost za zločiny, které spáchal“. Pochválil rovněž ženy, které se nebály vyjít se svými traumatizujícími zážitky na veřejnost, čímž podle něj "změnily chod historie“. „Weinstein je zlý mnohonásobný sexuální predátor, který zneužíval své moci k vyhrožování, znásilňování, napadání a podvádění, zesměšňování a umlčování svých obětí,“ dodal prokurátor.

Weinsteinova právnička Donna Rotunnoová uvedla, že bývalý producent je verdiktem zklamaný. „Harvey je velmi silný. Harvey je neuvěřitelně silný. Postavil se k tomu jako chlap,“ prohlásila před budovou soudu Rotunnoová. Podle agentury AP měl Weinstein po zaznění verdiktu kamenný obličej a šeptal něco svým právníkům. „Jsem nevinen. Jsem nevinen. Jak se tohle může stát v Americe?“ řekl podle jednoho ze svých obhájců.

Skandál kolem filmaře stál před více než dvěma lety u zrodu kampaně MeToo. V ní se ženy na celém světě začaly veřejně svěřovat se svými negativními zkušenostmi se sexuálním obtěžováním a násilím. „Porota pracovala s neuvěřitelně omezenými a nespravedlivými zákony, jež se týkají sexuálního napadení, a ačkoliv nebyl uznán vinným ve všech bodech, Harvey Weinstein se bude muset zodpovídat za svoje zločiny,“ píše se podle agentury Reuters ve vyjádření vydaném jménem hnutí MeToo.

Podle právních expertů by mohla být kauza obratem ve způsobu, jakým soudy v USA podobné případy posuzují. Dosud totiž jen velice zřídka vedly takové kauzy k odsouzení obviněných.

Ze sexuálního napadení či znásilnění Weinsteina obvinilo více než 90 žen, většina z těchto případů se však stala příliš dávno na to, aby za ně mohl být filmař souzen. Bývalý producent veškerá obvinění odmítá a tvrdí, že všechny jeho vztahy byly založené na vzájemné shodě.

Weinstein nyní čelí dalším obviněním v procesu v Los Angeles. Podle místní prokuratury znásilnil a sexuálně napadl dvě ženy v období před udílením filmových ocenění Oscar v roce 2013. Jedna z údajně napadených žen přitom vystoupila jako svědkyně i v nynějším procesu v New Yorku.