Video placeholde
Cosplayerka Marie Germia Potužníková
Cosplayerka Marie Germia Potužníková
Cosplayerka Marie Germia Potužníková
Cosplayerka Marie Germia Potužníková
Cosplayerka Marie Germia Potužníková
31
Fotogalerie

Cosplayerka Germia: Být sexy a být odhalená je rozdíl. Raději ukazuji svou práci než tělo. V kostýmu často trpíme

Marie Potužníková se pod přezdívkou Germia cosplayi věnuje pátým rokem a během svého působení na této scéně dosáhla nemalých úspěchů jak v Česku, tak po celém světě. Za jeden z největších úspěchů, na který je náležitě hrdá, považuje umístění na prvním místě v soutěži Euro Cosplay 2016, jednom z největších evropských šampionátů. Na kostýmech někdy pracuje i několik měsíců, a přesto jich vyrobila již desítky.

Co je to tedy cosplay? Termín je složen ze dvou anglických slov costume (kostým) a play (hra). Podle Marie se tedy nejedná pouze o nošení kostýmů, ale cosplayer se za postavu i vydává, předvádí gesta, chování a pózuje stejně jako předloha. Snahou je dosáhnout co nejvěrnějšího zpracování a napodobení vzhledu originálu. Soutěže v cosplayi poté probíhají před diváky a porotou, která hodnotí přesnost zpracování, ale i další faktory, jako jsou například napodobení pohybů postavy, gest, schopnosti se v obleku pohybovat a podíl cosplayerovy práce na tvorbě obleku. Pokud si cosplayer nevytvoří oblek či některé jeho části sám, přichází o body. Mnoho cosplayerů si tedy osvojuje nejrůznější techniky vyrábění a tráví mnoho času učením postupů, které poté při vyrábění obleku potřebují.

Marie alias Germia své obleky vyrábí sama. Ztvárňuje především postavy z počítačových her a nejvíce tíhne k charakterově silným ženským postavám. Zkušenosti má ale i s cosplayováním mužských postav, a to jak metodou crossplay, kde se snažíte co nejvěrněji ztvárnit opačné pohlaví, tak metodou genderbend, kde vytváříte ženské verze mužských postav a opačně. Při výběru postavy zohledňuje, jak moc je postavě podobná a jak jí sedí povaha a chování postavy. Když se Marie rozhodne, kterou předlohu ztvární, nastává potom dlouhý proces výroby kostýmu. Proces začíná plánováním, které probíhá na papíře, a jakmile je vše promyšleno a naplánováno, přenáší se do reality. Marie přitom kombinuje šití, 3D tisk, tvarování pěny, lakování a s novou vizí musí často přijít na nový způsob výroby.

Když je kostým hotov, zbývá pro dosažení kompletního vzhledu ještě make-up a účes, který Marie často řeší parukou. Samotné nošení kostýmu poté Marie bere jako třešničku na dortu. Kostým využije na Comic-Conech, festivalech popkultury a podobných sešlostech, kde v kostýmu tráví mnoho hodin, často i několik dní po sobě. To může představovat nepohodlí, neboť kostýmy z pěny bývají neprodyšné, a navíc se v nich špatně pohybuje. Problém mohou představovat i jednoduché úkony, jako dojít si na toaletu, najíst se, napít se, ohnout se, posadit se a tak dále. Marie má tedy často po ruce pomocníka, většinou manžela nebo maminku, kteří jí při cosplayování pomáhají.

 V Praze nedávno proběhl první český Comic-Con, na kterém byla Marie přítomna každý den, pokaždé v jiném kostýmu. Akci hodnotí kladně a těší ji velký počet návštěvníků i účast dalších cosplayerů.

Velkou fotogalerii z Comic-Conu prohlédněte zde >>>

Video z prvního pražského Comic-Conu:

Video placeholde
Comiccon Prague 2020 • Petr Vagner