Video placeholde

Kouření, harašení a další kontroverzní názory Jaroslava Kubery. Provokoval, aby se z politiky nezbláznil

Předseda Senátu Jaroslav Kubera v pondělí dopoledne nečekaně po zdravotních potížích zemřel. Bylo mu 72 let. Jaroslav Kubera byl v posledních dvou letech třikrát hostem pořadu Prostor X časopisu Reflex, kde se vždy vyjadřoval jak k aktuálním tématům, tak k problematikám, které mu ležely na srdci dlouhodobě. Připravili jsme pro vás výběr kontroverzních názorů, které Kubera dlouhodobě zastával.

„Kdybych neprovokoval a občas se nesnažil být více či méně úspěšně humorný, tak už jsem se dávno zbláznil. Ono 25 let v politice už na vás zanechá stopy," říká Kubera hned v úvodu rozhovoru ze 14.září 2018. S humorem prý míval ve své funkci problémy a proto se brzy naučil upozorňovat, kdy žertuje a kdy mluví vážně.

Častým tématem a také kritikou ve vztahu s Jaroslavem Kuberou byl jeho přístup k otázkám rovnoprávnosti mužů a žen. Od Kuberova úmrtí se po sociálních sítích vedle kondolenčních zpráv často vyskytuje nechvalně známý Kuberův výrok: „Testuji české ženy a dívky a musím s potěšením konstatovat, že jsou netknuty hnutím Me Too. Drží, mají to rády. Vždycky začnu tím, že je jemně pohladím, a zeptám se, jestli náhodou nejsou jako ty blbé Američanky. A nejsou. Akorát jsem už u sedmnáctek a bojím se, aby to nešlo dál. Pětadvacítkám říkám: Jste krásná, ale škoda, že jste pro mě stará.“

Tento výrok byl Kuberovi často vyčítán a mnozí jej momentálně postují k příspěvkům o Kuberově smrti na sociálních sítích, ve snaze poukázat na Kuberův sexismus až mužský šovinismus. Sám Kubera však odmítal, že by s jeho výrokem bylo cokoliv v nepořádku. Jak mluvil o ženách, svém vztahu k nim, jejich postavení ve společnosti, finanční rovnoprávnosti a hnutí MeToo můžete zhlédnout v sestřihu z rozhovorů (výše), nebo jednotlivých rozhovorech pro Reflex (níže).

Kubera říká, že ženy nemají většího obdivovatele než je on. Tvoří prý drtivou většinu jeho voličů. Tvrdí, že nepotřebuje zkoušet jestli drží, prý to dělají samy. Odmítá, že by jeho slova mohla ublížit ženám, které zažily sexuální násilí. V našem rozhovoru tehdy tvrdil, že pokud takové ženy, které urazil, jsou, mají se mu ozvat.

Další Kuberova oblíbená témata, ve kterých rád působil poprask, byla například kouření a zákony proti němu zaměřené, změny klimatu, byrokracie a snaha o přílišné regulování, zakazování a normování společnosti.

Rozhovor ze 14. září 2018 - Sexuální násilí zneužívají „ultrafeministky“, příběhům nevěřím, chtěly se dostat k filmu a držely

Video placeholde
Rozhovor s Jaroslavem Kuberou • Reflex.cz

Rozhovor z 11. ledna 2019 - Všichni se dožijeme komunismu, Češi peníze na obědy pro děti propijí a prokouří

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Jaroslavem Kuberou • Prostor X

Rozhovor z 18. prosince 2019 - Babiš se chce Číně zavděčit, půjčila mu peníze a Hrad jede na Huawei, s Kellnerem už mluvit nechci

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Jaroslavem Kuberou • Prostor X