Lidé v rouškách na mši v italském Bari

Lidé v rouškách na mši v italském Bari Zdroj: Reuters

Lidé v supermarketu v italském Casalpusterlengu, které je uzavřené pro nákazu koronavirem
Lidé v supermarketu v italském Casalpusterlengu, které je uzavřeno pro nákazu koronavirem
Lidé v supermarketu v italském Casalpusterlengu, které je uzavřeno pro nákazu koronavirem
Experti ze Světové zdravotnické organizace (WHO) v ochranných rouškách.
Prázdná ulice v italském městě Castiglione D'adda, které italská vláda uzavřela
14
Fotogalerie

Dva mrtví v Itálii, jeden ve Francii a téměř dvě stovky nakažených. Jak si zatím stojí koronavirus v Evropě?

Počet lidí nakažených koronavirem v Itálii už překročil stovku, nemocní jsou v pěti regionech na severu země. Oznámil to dnes guvernér regionu Lombardie Attilio Fontana. Pro více než 50.000 obyvatel 11 obcí a měst, kde se infekce objevila, platí úplná karanténa. Země zároveň ohlásila první dva mrtvé Evropany. Jak si zatím stojí koronavirus v Evropě? Nejen to zjistíte přehledně v článku.

V pevninské Číně se začal nový typ koronaviru šířit začátkem loňského prosince, do Evropy se nemoc dostala o necelé dva měsíce později. První tři případy ohlásili lékaři 24. ledna ve Francii, následovaly Německo (27. ledna) a Finsko (29. ledna). Poslední lednový den byly hlášeny první případy z Itálie, Ruska, Španělska, Švédska a Británie. Zatím naposledy přibyla z evropských zemí Belgie, která prvního nakaženého hlásila 4. února.

ZEMĚPočet nakaženýchÚmrtí
Itálie1352
Německo160
Francie121
Velká Británie90
Rusko20
Španělsko20
Švédsko10
Belgie10
Finsko10
CELKEM1793


V naprosté většině evropských zemí se jedná o několik málo případů (na celém světě se toto číslo blíží 79.000 nakaženým a jen v Číně virus diagnostikovali u více než 77.000 lidí). Výjimkou je Itálie, kde se se v posledních dnech nákaza výrazně rozšířila a počet případů již překročil stovku. V Itálii se také vyskytly první dva případy úmrtí Evropanů na koronavirus, muže a ženy ve věku kolem 80 let. Mrtvého hlásila již 22. února Francie, kde zemřel 80letý čínský turista.

Jak si správně umýt ruce? Je to nejlepší prevence proti chřipce i koronaviru >>>

V Itálii jsou nemocní zejména v pěti regionech na severu země v Lombardii. Pro více než 50.000 obyvatel 11 obcí a měst, kde se infekce objevila, platí úplná karanténa. Vláda zdejším obyvatelům zakázala opustit místo pobytu, zvenčí se do nich kvůli uzavřeným přístupovým cestám nikdo nedostane. Kvůli nárůstu počtu nemocných bylo zrušeno několik utkání italské nejvyšší fotbalové ligy i tradiční, turisty hojně navštěvovaný karneval v Benátkách.

Evropské státy reagovaly na výskyt nového typu koronaviru již dříve, některé (včetně ČR) přestaly vydávat víza Číňanům, byly také zastaveny přímé lety do Číny. Koncem ledna evropské země evakuovaly část svých občanů z Číny, zejména města Wu-chan v centrální provincii Chu-pej, kde se nemoc poprvé objevila. Mezi evakuovanými byla i skupina pěti Čechů, kteří se vrátili 3. února do Evropy na palubě francouzského letounu a následně strávili v Praze dva tány v karanténě.

Ženevský autosalon 2020 se bude konat. Číňané však kvůli koronaviru mění svoji prezentaci >>>

Během včerejška přistály v Evropě i další dva speciály, ve kterých se vrátila část lidí z výletní lodi Diamond Princess. Ta kotví kotví v přístavu japonského města Jokohama a od 3. do 19. února se nacházela v karanténě. Je považována za největší ohnisko koronaviru mimo Čínu, z 3711 lidí na palubě byla nákaza potvrzena u 634. Italské letadlo dopravilo 19 Italů a 18 dalších občanů členských zemí EU, britský stroj dovezl 32 pasažérů výletní lodi, většinou Britů.

Jsem těhotná, mám se bát koronaviru? Rady lékaře >>>