Zavražděný Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová

Zavražděný Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová Zdroj: Foto ČTK, Facebook Denisy Sakové, Facebook Tomáš Sz., Profimedia.cz

Zprostředkovatel vraždy slovenského novináře Kuciaka si ve vězení odpyká 15 let

Zprostředkovatel loňské vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka si odpyká ve vězení 15 let. Vyplývá to z nové dohody o vině a trestu, kterou během dnešního soudního líčení obviněný Zoltán Andruskó uzavřel výměnou za doznání s prokurátorem a kterou následně schválil soud.

K původnímu návrhu dohody s trestem deseti let měl totiž dopoledne soud výhrady, a dal proto prokurátorovi a obviněnému čas na její změnu.

Andruskó je prvním pravomocně odsouzeným za Kuciakovu vraždu, při které byla zastřelena i reportérova přítelkyně Martina Kušnírová. Začátek hlavního soudního líčení s dalšími čtyřmi obžalovanými ve zmíněném případu je naplánován na leden příštího roku.

Dvaačtyřicetiletý Andruskó, kterému hrozil trest 25 let vězení až doživotí, při vyšetřování zmíněné dvojnásobné vraždy spolupracoval s policií. I díky tomu mu byl trest mimořádně snížen. Běžná dohoda s prokurátorem totiž umožňuje snížit trest obviněnému nanejvýše o jednu třetinu pod dolní hranicí trestní sazby, kterou pro daný delikt stanovuje zákon. To by pro Andruskóa znamenalo nejnižší trest vězení 16 let a osm měsíců.

Rozhodování soudu o dohodě o vině a trestu se protáhlo kvůli tomu, že původně navrhovaný desetiletý trest vězení pro Andruskóa označila předsedkyně senátu Pamela Záleská za nízký. "Soud zastává názor, že (původní) dohoda v předloženém znění je spravedlivá jen pro obviněného. Obviněný Zoltán Andruskó zobchodoval lidský život, tedy prodal hodnotu, kterou trestní zákon vysoce chrání. Následně obviněný zobchodoval i trest," řekla Záleská a dodala, že žádný trest nemůže napravit způsobenou smrt.