Mladá švédská aktivistka Greta Thunbergová.

Mladá švédská aktivistka Greta Thunbergová. Zdroj: ČTK

Greta Thunbergová v německém vlaku na cestě domů do Švédska.
Tuto vůbec první fotografii školačky, která tiše sedí před parlamentem, zveřejnil twitterový účet společnosti We don´t have time.
Aktivistka Greta Thunberg na summitu OSN.
Greta Thunbergová, ekologická aktivistka, je osobností roku časopisu Time.
Aktivistka Greta Thunberg na konferenci v Madridu za změnu životní prostředí.
20
Fotogalerie

Greta Thunbergová prohlásila, že by světové vůdce postavila ke zdi. Později svůj výrok mírnila

„Světoví vůdci se snaží vyhnout odpovědnosti, a my jim v tom musíme zabránit. Postavíme je ke zdi, a pak budou muset ochránit naši budoucnost,“ prohlásila švédská aktivistka Greta Thunbergová v pátek v projevu na studentském protestu v italském Turíně. Později se za svůj výrok omluvila. Na Twitteru zmírnila svou původní výzvu s odkazem na nepřesnost překladu.

Na Twitteru Greta vysvětlila, že ve švédštině, jejím rodném jazyku, je výraz mírnější a neznamená smrt před popravčí četou. „Ve švédštině to znamená pohnat k odpovědnosti. Pochopitelně se omlouvám, pokud to někdo pochopil špatně. Nemohu než zdůraznit, že jsme proti jakémukoli násilí. Je to samozřejmé, ale musím to říct,“ uvedla na sociální síti. „Tak to dopadá, když improvizujete v cizí řeči,“ dodala mladá švédská aktivistka.

Dvoutýdenní konference OSN o změnách klimatu v Madridu se zatím utápí ve sporech, ne všechny státy jsou připraveny zavázat se k přísnějším opatřením na ochranu ovzduší. Pokusy organizátorů o kompromis zatím k úspěchu nevedly. Pře o text závěrečných dokumentů pokračují, přestože konference měla původně skončit v pátek.

Na snímky ze života mladé švédské aktivistky Grety se podívejte ve fotogalerii: