Švédská environmentální aktivistka Greta Thunbergová (16).

Švédská environmentální aktivistka Greta Thunbergová (16). Zdroj: Reuters

Záchrana planety se odkládá. Greta musí dodělat domácí úkoly, které se jí nakupily

Boj za záchranu klimatu si dává přestávku. Respektive její tahoun Greta Thunberg. Důvodem je, že se jí po dobu její záchranářské mise nahromadily školní domácí úkoly. „Bohužel, musíme záchranu planety na chvíli stopnout. Slečna Greta se natolik intenzivně položila do boje, že zapomněla na své školní povinnosti,“ potvrdil Gretin tiskový mluvčí Olaf Gerrner, který tak oficiálně pozastavil boj o záchranu planety.

„Bez Grety to nedáme. Nemá to smysl. Počkáme, až si všechny úkoly udělá, a potom se na to zase vrhneme. Planeta nám nikam neuteče. Přes prosinec si dáme pauzu a v lednu se do toho zase pořádně opřeme,“ tvrdí aktivista John Brown, který jako jeden z mnoha akceptuje, že jeho vůdkyně si musí nejdříve splnit své školní povinnosti.

„Jak se opovažujete? Ukradli jste mi dětství,“ rozohnila se Greta Thunberg směrem ke svým učitelům, kteří jí odmítli odpustit její úkoly a kvůli absenci jí hrozí, že si bude muset zopakovat ročník.

„Je hezké, že slečna Greta bojuje za budoucnost planety. My jí fandíme, to zase ano. Ale to neznamená, že bude zanedbávat učivo. Škola není holubník, a pokud nebude protestovat ve svém volném čase, musí počítat s následky. I tak jsme ve vztahu k ní značně benevolentní. Když nám její rodiče každý týden telefonují, že Greta nepůjde do školy, protože je nemocná, děláme, že nevíme že Greta nemocná není a místo do školy chodí na demonstrace nebo do OSN. Tohle je věc jejích rodičů.

Co ale akceptovat nemůžeme, je neplnění školních povinností. Slečna Greta má individuální plán a ani ten nezvládá. Já ji učím matematiku a za minulý školní rok neodevzdala ani jeden úkol. Spolu s ostatními pedagogy jsme jí dali ultimátum do konce roku, kdy musí své úkoly odevzdat, jinak bude opakovat ročník. Samozřejmě musí počítat i s tím, že bude řádně přezkoušena, abychom se ujistili, že probíranou látku ovládá. To je samozřejmost,“ potvrdil Gretin učitel Ilnik Kjumel.

Greta tak chtě nechtě musí zatnout zuby a zabojovat i na jiné frontě, než je ta za záchranu planety. Někteří lidé se domnívají, že slečna Greta mohla během své aktivity v boji za klima mnoho času při přejezdech lodí věnovat i tomu, aby učivo dohnala.

„Chtěla jsem psát úkoly na lodi, ale ta se na vlnách děsně moc houpala. Nešlo tam vůbec psát. Jo, to kdybych letěla letadlem, tak by se to nestalo,“ zamyslela se Greta a nepřímo tak přiznala výhody letecké dopravy.

„Na druhou stranu jsem díky své cestě lodí zachránila tři velryby a půl hektaru lesa,“ ukazovala Greta na grafu, který si nechala zhotovit jako motivaci. Podle všeho lze spočítat přesný dopad jejich činů na planetu.

Ať už Greta zachránila tři velryby nebo čtyři velryby, musí si dát chvíli pauzu a dohnat školu. Podle jejího vyjádření bude nyní pilně studovat a od ledna se opět vrhne do zachraňování. Spolu s ní si dávají pauzu i ostatní aktivisté, kteří věří tomu, že od ledna se záchrana planety opět rozeběhne. Střízlivé odhady počítají se záchranou planety do konce roku 2024. Jak moc se datum záchrany planet posune díky měsíčnímu výpadu, to zatím nikdo neumí odhadnout.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je několik posledních zbývajících kusů slonů s kly až na zem.