Miloš Zeman a Jiří Ovčáček

Miloš Zeman a Jiří Ovčáček Zdroj: ČTK

Miloš Zeman ohlásil kandidaturu na prezidenta. Jiří Ovčáček mu musel vysvětlit, že už prezidentem je

Prezidentské volby jsou sice až za více než tři roky, nicméně i tak se s předstihem začínají rýsovat někteří možní kandidáti. Senátor Marek Hilšer a neúspěšný kandidát z předešlé volby svou kandidaturu ohlásil minulý týden. Generál Petr Pavel svou možnou kandidaturu připustil. Jsou tu i další jména, která o možné budoucí kandidatuře opatrně hovoří. Kdo už tak úplně opatrný v oznámení kandidatury není, je současný prezident Miloš Zeman.

„Nejsem spokojen se současným stavem České republiky. Vidím zde nejen mnoho dobrého, ale i dost toho špatného. Tato zem potřebuje v čele silnou osobnost. Někoho, kdo si půjde za svým a kdo nemění své názory. Skromně se domnívám, že takovým člověkem jsem právě já. Proto je mi ctí, pane redaktore, zrovna u vás v pořadu oficiálně oznámit svou kandidaturu na příštího prezidenta České republiky,“ překvapil Miloš Zeman Jaromíra Soukupa v pořadu Týden s prezidentem Jaromíra Soukupa v televizi Jaromíra Soukupa.

Oznámení kandidatury bylo překvapením jak z toho důvodu, že Miloš Zeman je již druhým volebním obdobím prezidentem, a proto další období být nemůže, tak i proto, že se ho Jaromír Soukup zrovna ptal, co si myslí o demonstracích na Letné, které organizovalo Milion chvilek pro demokracii.

V moment, kdy Miloš Zeman ohlásil svou kandidaturu, celé studio na chvíli zkoprnělo. Viditelně rozhozený Jaromír Soukup, který věděl, že kandidatura Miloše Zemana je nesmysl, se na chvíli odmlčel, aby následně přikývl a přešel k dalším dotazům.

„Pan prezident je po v pořadí již třetím rekondičním pobytu unavený hlavně psychicky. Sice je v nejlepší fyzické formě, protože před spaním dá s přehledem třicet kliků, ale je to znát na jeho úsudku. Pan prezident je taky jenom člověk a má nárok být unavený. Samozřejmě, že po pořadu jsem osobně panu prezidentovi připomněl, že již prezidentem je a že do budoucna kandidovat nemůže. Pan prezident se usmál a potom dojedl svou kaši. Sice neodpověděl, ale v jeho očích jsem viděl záblesk toho, že je tu na chvíli přítomen a že to bere na vědomí. Po skončení volebního období máme s panem prezidentem v plánu cestovat a asi si postavíme srub někde u jezera. Já tam budu pěstovat rajčata a pan prezident bude hodně číst,“ tetelilo se na tiskové konferenci Jiřímu Ovčáčkovi blahem vole při myšlence společného srubu s panem prezidentem.

Ačkoliv Jiří Ovčáček vysvětlil kandidaturu Miloše Zemana na prezidenta, tato událost zavdala spekulacím, zda je Miloš Zeman při smyslech.

Na druhou stranu je potřeba podotknout, že je Miloš Zeman v první řadě výborný stratég, takže jeho oznámení kandidatury nemusí být jen výstřel do tmy uvadajícího muže, ale třeba tím něco zamýšlí.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je prohra propekingských stran v místních volbách v Hongkongu.