Video placeholde

Soros si kvůli druhé demonstraci na Letné musel vzít hypotéku. Na zaplacení tolika lidí neměl hotovost

Do nezáviděníhodné situace se dostal miliardář George Soros, který financuje tažení českých neziskovek za svržením stávajícího pořádku a nastěhováním afrických imigrantů do České republiky. V pořadí již druhá obří demonstrace na Letné, které se zúčastnilo podle odhadů 250 000 lidí, byla nad jeho finanční možnosti. Aby zaplatil všem nasmlouvaným demonstrantům, musel si vzít hypotéku na některé své nemovitosti.

„Pana Sorose samozřejmě těší vysoká účast, avšak s takovým množstvím lidí nepočítal. Nepočítal s tím nikdo. Po předešlé demonstraci jsme si mysleli, že vrchol byl dosažen a že nyní půjdeme s náklady dolů. Pan Soros vytvořil rozpočet na akci, který byl díky velikému zájmu překročen hned několikrát. Tyto nečekané výdaje zastihly pana Sorose nepřipraveného, neboť takovou hotovostí v současnosti nedisponuje, neboť většinu svých aktiv má v nelikvidní formě. Z toho důvodu musel sáhnout po hypotéce, aby bylo na výplaty,“ potvrdil Zdeněk Mára, Sorosův koordinátor pro Českou republiku a Slovensko.

To, že akce Letná 2 má menší rozpočet než ta minulá, potvrzují i zážitky některých demonstrantů, kteří mají možnost obě demonstrace srovnat.

„Minule nám platili půlku předem a poslali pro nás autobus. Sváželi nás z celé České republiky. Tentokrát to bylo bez zálohy a na místo jsme se museli dopravit sami. Samozřejmě, že jsme dostali příslib, že náklady na dopravu nám budou proplaceny, pokud předložíme účtenky. Já svou účtenku mám, ale nevím, kde si ji mám nechat proplatit. Kontaktních center je oproti minulé demonstraci mnohem méně a nikdo moc neví, kde se nacházejí,“ stěžoval si demonstrant Josef, který sice nakonec dostal slíbenou tisícovku, ale doposud mu Soros neproplatil cestu.

„Trmácíme se sem s rodinou až z Aše. Peníze nám sice poslali, ale pouze základní částku. Příplatek za dítě do šesti let, které jsem měl celou dobu na ramenou, aby to vypadalo dobře v televizi a na fotkách, jsem zatím neobdržel a bůh ví, jestli se toho dočkám. Jako takhle, každá koruna dobrá, ale minule jsem měl dvojnásobek toho, co dneska. Jestli to takhle půjde dál, na příští demonstraci se jim tak akorát vykašlu. Za tu almužnu vyřvávat několik hodin Babiše do koše s dítětem na ramenou nebudu,“ rozčiloval se demonstrant Karel, který tak potvrdil, že tentokrát se žádné žně pro demonstranty konat nebudou.

„Víme o tom. Lidé si stěžují. My máme v terénu málo lidí. Je to právě z toho důvodu, že jsme neočekávali takovou masivní účast. Jak už jsem říkal, rozpočet byl několikrát překročen a peníze proto musíme od pana Sorose získávat až zpětně. Peníze z hypotéky dorazí do týdne. Z toho posléze vyplatíme slíbené částky všem demonstrantům. Proplácení cestovních nákladů proběhne začátkem prosince v kontaktních kancelářích, které se nacházejí v Praze, Brně a Ostravě. Proplatit jízdné zpětně lze i elektronickou formou. Veškeré informace budou zveřejněny do pár dnů, proto prosíme demonstranty o trpělivost. Věříme, že tyto drobné problémy nepodlomí jejich víru v pana Sorose a že s nimi můžeme počítat i při dalších demonstracích,“ dodal Sorosův koordinátor pro Českou republiku a Slovensko Zdeněk Mára.

Demonstranti tak o své peníze zřejmě nepřijdou a pro George Sorose z toho vychází ponaučení, že pokud chce svrhnout vládu v České republice a nastěhovat k nám imigranty, musí mít pro příště připravenou hotovost v odpovídající výši, protože demonstranti zadarmo demonstrovat nebudou. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale je, že se Andrej Babiš dotkl hranic pravdy a lásky, ale stále má problém.