Místo rande s blondýnou ho příště čeká posunovač Milan... Boj za genderovou rovnoprávnost někdy bolí.

Místo rande s blondýnou ho příště čeká posunovač Milan... Boj za genderovou rovnoprávnost někdy bolí. Zdroj: Shutterstock

Žena na seznamce hledala muže. Dostala pokutu za diskriminaci žen

Genderová korektnost není něco, s čím by si měl člověk zahrávat. Mluvit by o tom mohla paní Magda, která se rozhodla, že se přes internetovou seznamku seznámí s nějakým mužem, se kterým by mohla chodit do kina, jezdit na výlety a oddávat se nezřízeným sexuálním hrátkám s bičíky a pouty. Na to bohužel nedošlo. Místo kina, výletů a sexuálních hrátek si odnesla akorát tučnou pokutu. Problém byl v tom, že Magda si na seznamce zaškrtla políčko, že hledá muže. Možná se vám to zdá naprosto v pořádku, ale optikou současného progresivního trendu se žena dopustila diskriminace žen a patrně i dalších pohlaví.

„Neskutečné. Je mi čtyřicet. Mám dvě děti a jsem sama bez chlapa. Chtěla jsem si přes seznamku najít partnera a místo toho musím platit pokutu. Chlapa samozřejmě žádného nemám. Seznamka mi zrušila účet,“ smutní paní Magda. „Vůbec mě nenapadlo, že když hledám jen muže, že tím diskriminuju ženy a bůhví koho ještě. Příště si dám raději pozor a budu hledat úplně všechny,“ dodala ještě.

Paní Magda není jediná, kdo se na seznamce pouští na tenký led genderové diskriminace, ale měla smůlu, že se stala exemplárním příkladem. „Pracovní zákoník s něčím takovým, jako je diskriminace pohlaví, pracuje. Když třeba sháníte do firmy marketingového ředitele, nemůžete uvést, že sháníte pouze muže,“ vysvětluje právník Evžen Toužebný. „No a od jisté doby probíhaly tlaky na občanský zákoník, který tlakům podlehl. Tím pádem ani v běžném životě nemůže člověk dávat oficiálně přednost jednomu konkrétnímu pohlaví. Samozřejmě, že v soukromí je to už jiné, ale dát si inzerát, že hledáte muže, lze brát jako porušení občanského zákoníku a tam hrozí peněžní tresty,“ říká Toužebný.

Vkus musí jít stranou, když jde o genderovou rovnost

Zatímco běžní uživatelé seznamek panikaří a mají v hlavách zmatek, aktivisté se radují. „Už bylo načase. Zvýhodňování jednoho pohlaví je nepřijatelné. Jak muži, tak ženy si jsou rovni a mají stejná práva. Nejen pracovní, ale i právo na lásku. Když si dá někdo inzerát, že hledá muže, jak k tomu přijdou ženy? Copak ony dotyčnému člověku nestačí? Nepřijdou mu dost dobré? Ba ne, takhle by to nešlo. Nějaké preference, vkus i sexuální orientace musí jít stranou, když jde o genderovou rovnost,“ vysvětluje Simona Koutná z uskupení Penis nebo vagina, my jsme jedna rodina. Ta rovněž dodává, že doba, kdy internetové seznamky vytvářely bariéru mezi pohlavím, je už konečně pryč. Nyní se nikdo nebude cítit na seznamce odstrkovaný a přehlížený.

Pokud nechcete riskovat pokutu, musíte na seznamce hledat jak muže, tak ženy. Nedá se nic dělat. Jedině tak nebudete nikoho diskriminovat. Pokud jste heterosexuální muž, jistě vás bude hřát u srdíčka, když vás na prvním rande posunovač Milan, kterého jste si na seznamce našli v rámci nenadržování pohlaví, bude na záchodě penetrovat do zadku, zatněte zuby a pomyslete, že to sice bolí a že se vám z Milana zvedá žaludek, ale zase jste udělali svět o trochu lepším místem, kde si jsou všichni rovni.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Na seznamce si sice pohlaví toho druhého vybrat (zatím) můžete, Monopoly s typickým byznysmenem na obalu jsou ale už minulostí.