Premiér Babiš s manželkou Monikou u expozice v Národním muzeu.

Premiér Babiš s manželkou Monikou u expozice v Národním muzeu. Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Babiš nevěděl, že za komunistů vládli komunisté. Nikdo mi to neřekl, tvrdí

Trestně nestíhaný premiér Andrej Babiš žil až do roku 1989 v úplně jiném Československu než ostatní. V Československu, ve kterém nevládli komunisté. Respektive nevěděl, že zde vládnou komunisté. „Jak jsem to měl vědět? Žil jsem normální život. Hodně jsem cestoval do zahraničí, což se od pracovníka v zahraničním obchodu očekává, a když jsem náhodou spal, tak jsem hodně snil. O žádných komunistech mi nikdo neřekl. Nevěděl jsem, že tu vládnou železnou rukou a že tu jsou nějaké problémy,“ tvrdil Andrej Babiš, když vzpomínal na svůj život před rokem 1989.

Na výstavě v Národním muzeu se například podivoval nad vystavenou výjezdní doložkou, kterou viděl poprvé v životě, a tvrdil, že tehdy za komunistů vůbec netušil, že je něco podobného potřeba, když chce člověk vycestovat.

„Nebýt televize a dokumentů, vůbec bych netušil, že se tu podobné věci děly. Jasně, mohl jsem něco tušit, když se u mě občas stavili pánové v kabátech, říkali mi Bureši a pořád mi dávali podepsat nějaké dokumenty a ptali se mě na některé mé známé, jestli se třeba nechystají uprchnout do zahraničí a podobně. Já to ale tehdy bral jako součást zaměstnání. Myslel jsem, že pánové jsou z oddělení pro lidské zdroje a zajímají se o pracovníky, jestli jim něco neschází a jestli jim nemohou nějak pomoci. Samozřejmě, že jsem rád spolupracovníkům pomohl, a když chtěl některý odcestovat do zahraničí, protože v práci nebyl spokojen, nahlásil jsem to oddělení lidských zdrojů, aby dotyčného motivovali ve firmě zůstat. Tomu se říká management. Dotyčného potom poslali pánové z oddělení lidských zdrojů na seminář do Jáchymova nebo na rekvalifikaci na horníka, aby potom spokojeně mohl pracovat v uranovém dole. To je taky hodně potřeba. Zjistit si u pracovníka priority a hlavně, co ho baví a co umí. Docela mě překvapilo, že spousta mých známých, kterým jsem pomohl změnit pracovní místo, našla zalíbení právě v těžbě uranu,“ vzpomínal Andrej Babiš na život v minulém režimu.

O politiku se tehdy Andrej Babiš prý nezajímal a skutečnost, že se muselo volit a že na výběr byla jen jedna strana, ho tehdy nijak nezaskočila.

„Víte, já jsem se o politiku nezajímal. Ani po převratu jsem se o politiku nezajímal. Já jsem do politiky nechtěl. To oni, všichni ti Kalouskové a Bémové mě donutili jít do politiky. Za minulého režimu mě nikdo nenutil jít do politiky, takže jsem se o ni nezajímal. Z toho důvodu mi nejspíš uniklo, že vládli komunisté,“ vysvětloval Andrej Babiš.

„Teď už je situace samozřejmě jiná. Teď už vím, že vládnou komunisté. Tedy respektive vládnu já a komunisté mou vládu podporují,“ uzavřel s úsměvem Andrej Babiš, který ocenil statečnost Václava Havla.

„Vědět tehdy, že vládnou komunisté a že jsou špatní, jistě bych proti režimu bojoval, a stal se tak druhým Václavem Havlem,“ dodal ještě Andrej Babiš, načež připomněl, že mu lidí přezdívají druhý Masaryk, a potom šel podvádět na dotacích.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale je, že křiklouni a demonstrace Andreje Babiše ve volbách neporazí.