Babiš ne, kontrola z finančáku ano (snímek z demonstrace na Letenské pláni).

Babiš ne, kontrola z finančáku ano (snímek z demonstrace na Letenské pláni). Zdroj: Zbyněk Pecák

Všem 250 tisícům demonstrantů z Letné přišla domů kontrola z finančního úřadu. Je to jen náhoda, tvrdí Babiš

V sobotu probíhala na Letné demonstrace proti Andreji Babišovi, které se zúčastnilo čtvrt milionu lidí, a v pondělí ke všem těmto 250 tisícům lidem přišla až domů v dopoledních hodinách kontrola z finančního úřadu. Zatímco účastníci demonstrace v tom vidí šikanu ze strany Andreje Babiše, ten se brání tím, že to je jen náhoda. A kampaň.

„V sobotu jsem byl na demonstraci a v pondělí u mě zvonili lidi z finančáku. Vtrhli do bytu a začali prohledávat všechny moje věci. Chtěli vidět výpisy z účtu a rozřezali nám matrace v posteli, jestli tam nemáme nějaké ulité peníze. Když nic nenašli, alespoň vzteky rozbili malým kladívkem žárovku v koupelně a odešli. Podle mě se jedná o zastrašování ze strany pana premiéra. My se ale zastrašit nedáme,“ tvrdí odhodlaně pan Antonín Bláha, který je jen jeden z mnoha desetitisíců demonstrantů, kteří se museli v pondělí vypořádat s kontrolou.

„Normálně jsem ráno připravovala svačiny pro děti do školy. V myšlenkách jsem stále byla na Letné, kde jsme opět posunuli demokracii kousek kupředu a přepsali dějiny. Z rozjímání mě vytrhl zvonek. Otevřela jsem a za dveřmi stálo pět mužů z finančního úřadu. Okamžitě se sháněli po mých i manželových příjmech. Nejmladší syn musel vysypat kasičku, kde má našetřeno asi tři sta korun, a jelikož nedokázal doložit, kde k těm penězům přišel, odvezli si ho na výslech. Bylo to příšerné. Vrátili nám ho až odpoledne. Syn pak celý večer brečel,“ stěžovala si paní Kateřina.

Podobnou zkušenost hlásí víc a víc demonstrantů. Scénář je vždy stejný. V ranních hodinách u nich zazvonili lidé z finančního úřadu, proběhla razie a oni museli vysvětlovat všechny své příjmy. Pokud kontrola zjistila nějaké nedostatky v účtech, dotyčného odvezla k výslechu. Pokud bylo vše v pořádku, kontrola se mstila na majetku v domácnosti. „Z ledničky mi vzali řízky,“ stěžuje si například paní Jarmila, která měla všechny doklady a účty v pořádku, takže ji finanční úřad nemohl nijak perzekuovat, tak jí jeden z členů kontroly vzal ze vzteku alespoň z ledničky oběd.

„Byla tu kontrola z finančáku a nic nenašli. Tak se naštvali a poslali na mě ještě hygienu. Jelikož jsem zapomněl spláchnout záchod, hygienik toho využil a záchod spolu s koupelnou uzavřel. Teď musíme doma chodit na kyblík,“ rozrušeně potvrdil šikanu úředníků pan Václav, který na demonstraci na Letné držel transparent s nápisem: „Babiš je vůl.“

Samotný Andrej Babiš tvrdí, že z jeho strany se rozhodně nejedná o žádnou mstu. „To, že k těmto lidem přišla kontrola z finančního úřadu, je jen náhoda. Finanční úřad je nezávislý a jako takový koná bez ohledu na vládu a premiéra. Já nemůžu nařídit úřadu, aby šel někoho kontrolovat. To, že kontroloval několik lidí, kteří byli na demonstraci, se stát může, to já neovlivním,“ pokrčil rameny premiér Andrej Babiš. „Z tohohle bude zase nějaká kampaň proti mně,“ zakroutil s povzdechem hlavou.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Kontroly z finančního úřadu sice (zatím) všechny demonstranty z Letné nenavštívily, důvodů k nervozitě má ale premiér dost…