Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Česká televize - foto: Klára Cvrčková

Lidé zjistili, že Marek Eben je sexistické čuně. Žádají jeho výměnu za někoho ještě více neškodného

Marek Eben dlouhé roky platil za rozvážného moderátora s příjemným vystupováním a inteligentním a jemným humorem. To už teď ale neplatí, jelikož optikou dnešní doby se jedná o sexistické čuně.

Doživotní moderátor pořadu StarDance totiž do svého kultivovaného humoru umě balí nevybíravé narážky na vzhled soutěžících žen. Podle všeho je bere jen jako objekty svých zvrhlých choutek a zvrácených fantazií. Dokonce se šušká, že když ho nezabírají kamery, sem tam se podívá ženám do výstřihu, což je nepřijatelné.

„Pan Eben mi pochválil postavu,“ brečela jedna ze členek štábu, která si nepřála být jmenována. Vypadá to, že problém s Markem Ebenem a jeho šovinismem sahá mnohem dál, než se původně myslelo.

„Tohle se dneska dělat nesmí. Muži nesmí mít narážky na ženskou postavu a ani si celkově na ženu myslet. Tím se totiž žena stává objektem mužského zájmu a to je špatně. Jakákoliv interakce mezi mužem a ženou dnes nesmí mít žádný sexuální podtext. To ví i malé dítě. Dokud se nezbavíme předsudků, že ženy jsou objektem mužského zájmu pro svou postavu a vnady, nikam se neposuneme,“ kroutí hlavou aktivistka Jarmila Rudná, která má hrb a nesnáší, když jí ho muži hladí pro štěstí.

To, co bylo dříve standardem, se nyní stává toxickým. Pokud se muž podívá ženě do výstřihu, popřípadě jí pochválí ňadra, která žena vystavuje na odiv, je to špatně. Muž má v první řadě hledět na to, jakou má žena osobnost, a neustále si musí opakovat, že se mu ve všem vyrovná. Pozorovat prvotní i druhotné pohlavní znaky a tyto jakkoliv komentovat anebo si na ně myslet je naprosto nevhodné a urážející. Ženy tu nejsou od toho, aby si na ně muži mysleli a měli s nimi sex. Ženy tu jsou od toho, aby volily, nosily kalhoty, když chtějí, a aby se prosadily ve vědě anebo v dříve ryze mužských profesích. Tohle všechno Marek Eben svým projevem poplival a dehonestoval.

„Projev pana Ebena je plný dvojsmyslů a já se jen děsím doby, kdy od dvojsmyslů přejde takzvaně na férovku k objektivizování žen a komentování jejich postav,“ obává se Marek Volný, publicista a feminista, který fandí ženské emancipaci a který odkojil již pět dětí.

„Jako společnost se proti tomu musíme bránit. Marek Eben takový, jaký je, je jedno z největších zel současnosti. Pokud mu budeme tleskat pro jeho prvoplánový a sexistický projev, je to cestou do pekla. Ve vší úctě k panu Ebenovi, tento muž již patří do starého železa. Doba je jinde a panu Ebenovi ujel vlak. Musíme volat po nových moderátorech, kteří poznají, kde je ta hranice humoru a skrytého sexismu,“ míní Marek Volný.

Zatímco se Marek Eben k situaci doposud nevyjádřil, neboť jistě spřádá plány, jak nějaké asistentce v produkci v potemnělé uličce v nestřeženém okamžiku pochválit zadek, lidé žádají jeho výměnu.

„Markovi se samozřejmě sluší poděkovat za dosavadní práci, ale takhle to dál nejde. Je potřeba ho vyměnit. Nejlépe za někoho neškodného, kdo neurazí vůbec nikoho a jehož humor nebude nasycen prasáckými dvojsmysly,“ volá po změně moderátora paní Kateřina Bláhová, která za jednu z alternativ nabízí Reye Korantenga. Toho však TV Nova jen těžko uvolní moderovat pořad do jiné televize.

Vypadá to, že dokud se nenajde ještě někdo více neškodný, než je Marek Eben, zůstane moderátorské duo StarDance beze změn a boj proti šovinismu a modernímu pojetí humoru se nikam nepohne.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je prohra propekingských stran v místních volbách v Hongkongu.