Greta Thunbergová, ekologická aktivistka, je osobností roku časopisu Time.

Greta Thunbergová, ekologická aktivistka, je osobností roku časopisu Time. Zdroj: ČTK

Aktivistka Greta Thunberg na summitu OSN.
Někdo ji má za "světici" jiný ji nemůže vystát. Mladá Švédka Greta Thunbergová dělí lidi
Tuto vůbec první fotografii školačky, která tiše sedí před parlamentem, zveřejnil twitterový účet společnosti We don´t have time.
Greta Thunbergová
Greta Thubergová
42
Fotogalerie

Gretu udělením „prestižního“ ocenění přiřadili novináři po bok Stalina, Hitlera, Arafata a Putina

Jedna část společnosti švédskou aktivistku Gretu Thunbergovou obdivuje, druhá ji kritizuje a leckdy se jí vysmívá. V klidu nechává málokoho. Mladá dívka, která rozděluje nejen českou a evropskou společnost, se stala osobností roku prestižního časopisu Time. Gretini obdivovatelé se radují a říkají: Vidíte, zmíněné ocenění je jasným důkazem kvalit této ekologické aktivistky. Uspokojení jim ale možná kazí fakt, že časopis Time toto ocenění v minulosti udělil třeba Adolfu Hitlerovi, Josifu Vissarionoviči Stalinovi (tomu dokonce dvakrát), Nikitovi Chruščovovi, Jásiru Arafatovi, Rúholláhovi Chomejnímu, Vladimiru Putinovi nebo Donaldu Trumpovi.

Zmíněné ocenění sice do značné míry správně reflektuje, že Greta Thunbergová je známou osobností, nicméně nijak nedokazuje, že jde o osobnost výhradně pozitivní, nebo že nejde o osobnost přeceňovanou.

Fanoušci a zastánci Grety na ní nejvíce oceňují, že prý úspěšně bojuje za to, aby vědci, kteří dlouhodobě oznamují problémy Země, byli bráni vážněji, aby jim naslouchali i politici. Výzkumníci upozorňující na stav planety prý byli před jejím příchodem dehonestováni a jejich práce zlehčována. Díky Gretině aktivitě se to prý změnilo k lepšímu. Myslím, že se ale spíše přání stalo otcem myšlenky. Je přirozeně pravda, že se o tématu globálních klimatických změn nyní více mluví, ale problémem je kvalita této diskuze. Je to vysoce povrchní debata.

Otázkou také je, které vědce máme vlastně poslouchat, jak nám neustále radí slečna Greta. Je snadné afektovaně opakovaně říkat, poslouchejte vědce, jak se opovažujte neposlouchat vědce, ukradli jste mi dětství, ale současně neříci, které vědce bychom měli poslouchat. A kdo by vlastně reálně zaplatil to, co by nám vědci „doporučili“. Fakticky by nám to doporučili závazně, jelikož s vědci se přece nediskutuje – to je poselství Gretiných slov „poslouchejte vědce“.

Pozor, ještě před udělením zmíněné ceny od časopisu Time se nás řada osobností veřejného prostoru snažila přimět bezvýhradně věřit tezi, že kdo si dovoluje Gretu kritizovat, tomu je lhostejný avizovaný zánik planety. Část nové levice zaujímá vysoce morální a současně vykutálenou pozici: Lidé, musíme poslouchat, co nám sděluje slečna Greta, a neřešit podružnosti, kupříkladu jak cestuje, zda jí z plastu nebo zda na veřejnosti vystupuje stále v novém oblečení. Nesmí se jí prý ani vytýkat, že její dnešní ekologická stopa je větší než v součtu u stovky jejích afrických nebo asijských vrstevníků. Ani se jí prý nesmí připomínat, že její projevy píše profesionální PR tým.

Skutečnost, že slečna Greta dostala nyní ocenění od amerického časopisu Time, nepřeceňujme. Pro zástupy jejích fanoušků se již dávno stala novým Spasitelem, a naopak jejím odpůrcům se asi udělením tohoto pofiderního ocenění (navíc v minulosti tolikrát pošpiněného různými diktátory) nezměnil pohled na ni. Svět se točí dál.

Koneckonců již za nějakých jedenáct let uvidíme, zda se naplní předpovědi o zániku světa, které stály na počátku Gretiny kariéry.

Autor je právník.

Na snímky ze života mladé aktivistky Grety Thunbergové a z jejích setkání s významnými politiky se podívejte ve fotogalerii: