Andrej Babiš - ilustrační snímek

Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Evropská komise: Audit k Andreji Babišovi a Agrofertu je konečný

Audit ke střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše je konečný. Novinářům to dnes řekl mluvčí Evropské komise, podle něhož musí české úřady do dvou měsíců Bruselu sdělit, jak provedou doporučení obsažená ve zprávě. Lhůta se začne počítat od chvíle, kdy do Prahy dorazí český překlad anglického originálu, který obdrželo české ministerstvo pro místní rozvoj v pátek. Komise zároveň trvá na tom, že obsah zprávy je tajný.

Premiér Babiš dnes prohlásil, že auditní zpráva EK zabývající se dotacemi pro firmy kolem Agrofertu není konečnou verzí dokumentu. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové má ČR dva měsíce na reakci.

Mluvčí komise dnes sdělil, že zpráva je definitivní. Brusel podle něho musí doručit českým úřadům překlad anglického originálu zprávy.

"Od chvíle, kdy obdrží českou verzi, mají dva měsíce, aby nám vysvětlily, jak se hodlají zařídit podle těchto doporučení," řekl novinářům mluvčí Eric Mamer. České úřady tedy podle EK nemohou zprávu rozporovat, jak tvrdí Babiš, ale pouze reagovat na jednotlivá její doporučení.

Obsah dokumentu nebyl zveřejněn a oficiálně nejsou známy ani jeho výsledky. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na podnik Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Babiš to odmítá a tvrdí, že zákon neporušil. Podle informací týdeníku Respekt konečná zpráva premiérův střet zájmů potvrzuje.

Ukončený audit se týká dotací ze strukturálních fondů EU. Evropská komise pracuje ještě na druhém auditu, který se týká přímých zemědělských dotací. Jeho finální verzi by do Prahy měla zaslat nejpozději v únoru.