Zmizí v Rusku ze smartphonů latinka a budou pouze v azbuce?

Zmizí v Rusku ze smartphonů latinka a budou pouze v azbuce? Zdroj: Profimedia.cz

Telefony a počítače se budou v Rusku prodávat s ruským softwarem. Bude zneužívám ke sledování, tvrdí kritici

Ruští poslanci ve čtvrtek schválili zákon, který v zemi zakazuje prodej některých přístrojů bez předinstalovaného ruského softwaru. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Zákon vstoupí v platnost v červenci příštího roku a platí pro chytré telefony, počítače a chytré televize. Zastánci zákona tvrdí, že má podpořit propagaci ruské technologie a usnadnit Rusům práci s přístroji. Kritici se obávají sledování a toho, že se některé zahraniční firmy stáhnou z ruského trhu. Zákon musí ještě schválit senátoři a podepsat prezident, obojí je považováno za formalitu.

Zavedení nového právního předpisu neznamená, že se v Rusku nebudou moci prodávat zahraniční přístroje s původním softwarem. Bude v nich ovšem muset být zároveň nainstalovaná ruská alternativa. Konečný seznam přístrojů, jichž se zákon týká, vypracuje vláda.

Podle sdružení obchodních společností a výrobců elektrických spotřebičů pro domácnost a výpočetní techniky (RATEK) ale nebude možné do všech přístrojů ruský software nahrát a některé mezinárodní firmy proto ruský trh opustí. Další kritici se obávají, že ruský software bude zneužíván ke sledování.

Moskva v uplynulých pěti letech zavedla řadu zákonů, které přísně regulují internet. Internetové vyhledávače například musí některé výsledky vyhledávání mazat. V březnu 2018 nejvyšší soud rozhodl, že šifrovaná mobilní síť Telegram musí spolupracovat s ruskou tajnou službou FSB a poskytnout jí na vyžádání šifry ke komunikaci uživatelů.

Na počátku listopadu vstoupil v platnost zákon o "svrchovaném internetu", který úřadům umožňuje větší kontrolu nad děním na síti. Na základě této normy může vláda uživatele odpojit od globální počítačové sítě a poskytovatelé připojení musí nově mít ve svých systémech nástroj pro sledování a omezování síťového provozu. Kreml novinku prezentoval jako ochranu proti kybernetickým útokům, zatímco kritici hovoří o nové dimenzi cenzury internetu, která se podobá té čínské.