Video placeholde

Marian Jelínek: Život vám kazí jedy a blahobyt, i prodavačka může být šťastná, Jágra žene sláva a peníze

Co mají společného nejúspěšnější sportovci a prodavačky v supermarketu? Úspěch a štěstí si někdy kazí tak trochu sami a kouč Marian Jelínek ví, jak jim pomoct. Pracoval s Jaromírem Jágrem, brankář z NHL Petr Mrázek mu děkuje za překonání těžkého období a tenistce Karolíně Plíškové pomáhá v jejím boji s psychikou. V nové knize Vnitřní svět vítězů ukazuje, kudy vede cesta. S našimi problémy prý souvisí i to, že žijeme v blahobytu.

Karolína Plíšková miluje tenis a teď se chce zapsat do historie, říká o úspěšné tenistce Jelínek. Už nejde o postavení na žebříčku a peníze. Má na to, ale musí něco zásadního změnit a pracovat na svém subjektivním světě, vnitřním prostředí. Ohrožují ji zlé myšlenky, jedy, stejně jako nás všechny. Vyrovnávat se s nimi neustále po celý život je podle Jelínka klíčové.

V rozhovoru popisuje techniky, které s vrcholovými sportovci používá. Mluví o řízeném dialogu, který pomůže zbavit se myšlenek, které nechceme a které nám ubližují. Zároveň je třeba nepřipouštět si některé věci, které přináší moderní doba, třeba sociální sítě. Klíčovou roli hraje rodina, která ale tak trochu selhává. Problémy začínají už tam, vytváříme neodolné děti.

Jelínek říká, že nám doba blahobytu vzala výstupy z komfortních zón, a proto nezvládáme neúspěch. Tlak na výkon a výsledek je přitom stále větší a nebezpečnější. Proto roste počet sebevražd a spotřeba antidepresiv. Prostě se neznáme a neumíme sami se sebou pracovat. Klíčové je podle Jelínka milovat to, co člověk dělá, a to i v drobnostech. Milovat život.

Jak přesně pomáhá Marian Jelínek Karolíně Plíškové? Jak pomohl před olympijským závodem při krizi plavci Mickovi? Jaký je rozdíl mezi muži a ženami v rámci Jelínkovy práce? Co chce teď od života Jaromír Jágr? Jak tyhle všechny poučky můžou pomoct běžnému člověku? A proč by měla být vláda hodnocená podle toho, jak se lidem opravdu žije a jak jsou šťastní?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>