17. listopad – oslavy: V Hradci Králové stavějí zeď z papírových krabic

17. listopad – oslavy: V Hradci Králové stavějí zeď z papírových krabic Zdroj: ČTK

17. listopad od Plzně po Ostravu: Kde si připomenout 30. výročí sametové revoluce

Výročí 17. listopadu 1989 si v neděli nepřipomene jen Praha, kde se před 30 lety odehrála většina důležitých událostí sametové revoluce, ale celá republika. V neděli 17. listopadu se tak mohou lidé po celé zemi zúčastnit happeningů, výstav, průvodů, koncertů či vzpomínkových představení v divadlech k výročí pádu komunismu. Některé obce odhalí pamětní desky, zasadí stromy. V Hradci Králové vzniká na náměstí zeď z papírových krabic.

V neděli 17. listopadu se v krajských městech konají happeningy a shromáždění k výročí sametové revoluce:

Brno

Například v Brně zvou organizátoři akce Brněnský sedmnáctý na náměstí Svobody, součástí bude lampionový průvod ulicemi. V divadle Husa na provázku si k výročí připravili akci Třicet. Obsahem bude 30 rozhovorů se 30 osobnostmi, potrvají bez přerušení osm hodin, začátek je v 16:00.

Ostrava

Město Ostrava připravilo pro program SametOVA!!! besedy, přednášky, scénické čtení, výstavu, workshopy, projekce, komponované pořady i divadelní představení. Akce je čtyřdenní.

Plzeň

Celodenní happening bude v centru Plzně. Součástí programu bude rodinná soutěž, jež nejmladší generaci přiblíží události před 30 lety, na katedrále bude odhalena pamětní deska plzeňskému rodákovi kardinálu Josefu Beranovi. V 17:30 bude symbolicky odstraněna rudá hvězda z bývalého sídla Krajského výboru KSČ na Americké třídě 42. Na náměstí Republiky bude odpoledne demonstrace Zvonit klíči nestačí! Jdeme dál. V Plzni se v neděli začnou prodávat i dvě nové sběratelské eurobankovky v nulové nominální hodnotě, jedna s motivem místní katedrály sv. Bartoloměje a druhá k výročí sametové revoluce. Plzeň bude 17. listopadu jediným místem v ČR, kde ji bude možné koupit.

Krajské volby 2020 v Plzeňském kraji >>>

Liberec

V Liberci odhalí památník připomínající výročí na schodech radnice. V Divadle F. X. Šaldy se symbolicky od 17:11 koná komponovaný pořad s písněmi a autentickými dokumenty, součástí je křest knihy Liberec 89, sametová revoluce. Pořad se bude přímo přenášet na velkoplošnou obrazovku u radnice. Na odpoledne je svolána demonstrace 30 let svobody, chyb i příležitostí, součástí je pochod na náměstí Dr. E. Beneše, kde účastníci vytvoří lidský řetěz.

Olomouc

V Olomouci se chystá okupační stávka v budově Filozofické fakulty UP. Cílem je ukázat veřejnosti, jak to tehdy v listopadu 1989 na akademické půdě vypadalo. Do akce se zapojují desítky lidí, kteří tehdy jako studenti revoluci na půdě UP prožívali.

Ústí nad Labem

V Ústí nad Labem chystá Sametové oslavy v den výročí Činoherní studio, které se v roce 1989 stalo centrem revolučního dění ve městě. Milion chvilek pro demokracii pořádá akci 30 let - znovu za demokracii!

Hradec Králové

V Hradci Králové vyrůstá na Ulrichově náměstí zeď z papírových krabic podobně jako před 30 lety. V roce 1989 šlo ve městě o nejvýraznějších symbol sametové revoluce. Akce by měla vyvrcholit v neděli 17. listopadu happeningem, ten se bude konat také před Klicperovým divadlem.

Pardubice

Vzpomínkovou akci za účasti aktivních účastníků z Občanského fóra pořádá v neděli i divadlo v nedalekých Pardubicích. Ve městě se pak lidé sejdou i na demonstraci Roztočme mlýny. V Českých Budějovicích projde průvod Rozsviťme demokracii.

Jihlava

V Jihlavě zakončí 17. listopadu několikadenní happening symbolickým bouráním Zdi svobody na Masarykově náměstí. V Karlových Varech se tradiční setkání k výročí listopadu 1989 a zapálení svíčky koná před Hlavní poštou na třídě T. G. Masaryka. Ve Zlíně se uskuteční v 16:30 shromáždění u sochy T. G. Masaryka a v 18:00 bude první repríza divadelní inscenace Jednou budem dál v Městském divadle Zlín.

Zvon za demokracie

Výročí si připomenou i menší města a obce. V Litomyšli slavnostně odhalí náměstí Václava Havla, v Kolíně začne výstava Socialistický sen. Vize a realita. U příležitosti oslav 30 let svobody pořádá bývalá věznice v Mladé Boleslavi den otevřených dveří, v Radkově na Opavsku vysadí 30 lip a 150 stromů bude zasazeno i v Babicích nad Svitavou u Brna. Pamětní desku zakladatelům Občanského fóra odhalí ve středočeských Čelákovicích a Znojmo ocení 30 osobností různého věku, které díky revoluci, svobodě a demokracii mohly rozvíjet sebe a tím i svoje město a region. Cena je nazvána po národním buditeli ze Znojma Janu Vlkovi.

K nedělní akci Znovu za demokracii! se na webu spolku Milion chvilek přihlásilo kolem 170 obcí.