Ivo Rittig - ilustrační snímek

Ivo Rittig - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Soud osvobodil Nečasovou a Rittiga v kauze vyzrazení utajované zprávy BIS

Soud dnes zprostil Janu Nečasovou (dříve Nagyovou), lobbistu Iva Rittiga i jeho právníka Davida Michala obžaloby v kauze údajného vyzrazení utajované informace Bezpečnostní informační služby (BIS). Verdikt není pravomocný. Státní zástupce požadoval pro Nečasovou tříletý trest vězení, pro oba muže navrhoval podmínky a peněžité tresty.

Pražský městský soud dospěl k závěru, že popsané skutky Rittiga a Michala nejsou trestným činem. U Nečasové pak nebylo prokázáno, že se skutek vůbec stal. Předsedkyně senátu Monika Křikavová přesto trojici obžalovaných i tehdejší dění na úřadu vlády ostře zkritizovala.

"Tento senát musí konstatovat, že nemravnost není trestná. Pokud by trestná byla, předpokládám, že české věznice by praskaly ve švech," podotkla soudkyně. Úřad vlády podle ní fungoval "jako market s informacemi" pro lobbisty.

"Ta doba bohužel neměla upravena jasná pravidla pro lobbisty, která vlastně neexistují doposud. Tento případ je toho typickým svědectvím," uvedla Křikavová. "V normálně fungujících demokraciích je to něco naprosto nepředstavitelného. Je to velmi nemravné, neetické, ale není to protiprávní," dodala.

Obžaloba tvrdí, že Rittig se v roce 2012 dověděl od tehdejší šéfky premiérova kabinetu Nečasové o utajeném materiálu zaslaném premiérovi Petru Nečasovi (ODS). Dovodil údajně, že zpráva BIS se týká právě jeho, a proto za Nečasovou poslal právníka Michala. Premiérova partnerka podle obžaloby Michalovi obsah dokumentu prozradila a Rittig pak mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány a instituce.

Trojice obžalovaných na vyhlášení verdiktu nedorazila. Vinu od počátku odmítá, podle Rittiga je obžaloba absurdní. Obhájci poukazovali i na to, že informace o Rittigově vlivu na ministerstvu zemědělství nebyla tajná, protože o ní už dříve psali novináři. Soud původně v lednu 2017 uznal obžalované vinnými, odvolací senát mu však následně věc vrátil k dalšímu projednání. Případ později dostala nově na starosti soudkyně Křikavová, protože její předchůdce odešel do důchodu.