Lidé v centru Londýna demonstrovali za setrvání Velké Británie v Evropské unii - ilustrační snímek

Lidé v centru Londýna demonstrovali za setrvání Velké Británie v Evropské unii - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Státy EU se neshodly na odkladu brexitu. Mimořádný summit ale neplánují

Velvyslanci unijních zemí se dnes nedohodli na postoji k britské žádosti o odklad odchodu země z EU. Podle informací ČTK se nesjednotili na délce odkladu, v principu jej však podporují. V jednáních budou diplomaté pokračovat v pondělí, kdy má britský parlament hlasovat o vypsání předčasných voleb. Některé země chtějí s rozhodnutím počkat na to, zda parlament prosincové volby schválí. Svolání mimořádného summitu členské státy neplánují.

Nyní platí termín brexitu 31. října, bez rozhodnutí o odkladu už by tedy Velká Británie za týden nebyla členskou zemí EU.

Podle zdroje obeznámeného s průběhem dnešní schůzky se unijní diplomaté shodli na tom, že se pokusí "nalézt shodu začátkem příštího týdne". "Chceme dále pokračovat prostřednictvím písemné procedury," uvedl jeden z unijních diplomatů.

Písemné schválení nejvýše tříměsíčního odkladu doporučil členským státům předseda Evropské rady Donald Tusk. Jeho návrh, který dnes měli velvyslanci na stole, počítal s tím, že by Británie mohla evropský blok opustit i dříve, pokud by ratifikovala výstupní dohodu uzavřenou minulý týden.

Námitky dávala před jednáním najevo zvláště Francie, která chtěla co možno nejkratší a pádně zdůvodněné prodloužení britského členství v EU.