Jean-Christophe Napoleon Bonaparte a Olympia z Arco-Zinnebergu

Jean-Christophe Napoleon Bonaparte a Olympia z Arco-Zinnebergu Zdroj: Profimedia.cz

Historie se opakuje: Potomek Bonaparta se oženil s praprapraneteří Napoleonovy manželky

Jean-Christophe Napoleon Bonaparte je prapraprasynovcem slavného Napoleona. A hraběnka Olympia z Arco-Zinnebergu je pro změnu praprapraneteří francouzské císařovny Marie Luisy Habsbursko-Lotrinské. Jean-Christophe je v očích bonapartistů současnou hlavou dynastie, a tak se dá s mírnou nadsázkou říci, že se jejich sňatkem opakuje historie.

Před 200 lety bylo Napoleonovo manželství čistě politický akt. Zajistil si jím spojence v boji proti Anglii a Rusku. Zároveň pak ukončil dlouhotrvající spor mezi oběma mocnostmi. Marie Luisa mu navíc porodila jediného syna. Ten však zemřel krátce po dovršení 21 let. Hlavou Bonapartů se proto stal Napoleonův bratr a dědeček Jeana-Christopha.

Mladý Napoleon ale trvá na tom, že jeho sňatek je čistě apolitický a pár nemá žádné ambice zasahovat do veřejného života. „Je to více příběh lásky než nějaké salutování historii,“ uvedl pro The Times. „Když jsem potkal Olympii, propadl jsem jejím očím, ne jejímu rodokmenu. Poté už pro nás bylo jednoduché se té historické shodě okolností pousmát.“

Společenským aktům připomínajícím význam rodu Bonapartů se ale Jean-Christophe nevyhýbá. Objevuje se po boku královských rodin Beneluxu i na výročích bitvy u Waterloo. Samotný obřad se pak konal v sobotu 19.10. v pařížské Invalidovně, kde má Napoleon hrobku. Jeho vnitřní přesvědčení je ale prý zcela odlišné od toho, jež měl slavný předek.

„Naše manželství je ovocem evropského usmíření a společného budování, v něž nesmírně věřím,“ uvedl Jean-Christophe pro Le Figaro.