Předčasný termín voleb nahrává Babišovi

Předčasný termín voleb nahrává Babišovi Zdroj: Profimedia.cz

Privilegované volby: Stane se Andrej Babiš novým prezidentem ČR?

Od chvíle, kdy prezident republiky začal na TV Barrandov hovořit o svých nástupcích, je téma předčasných prezidentských voleb naprosto oprávněné. Jak by dopadly?

O volbě příští hlavy státu rozhodnou dva momenty: zda půjde o řádné volby v lednu 2023, nebo jestli proběhnou předčasné prezidentské volby. Druhou klíčovou proměnou bude, jestli půjde, nebo nepůjde do voleb Andrej Babiš.

Pokud volby proběhnou v předčasném termínu, budou privilegovat známé kandidáty. Proč? Nová prezidentská volba se musí konat do 90 dnů od okamžiku, kdy se funkce uprázdní, tedy například ode dne prezidentovy rezignace. Ještě problematičtější je, že zákon o volbě prezidenta republiky stanoví, že kandidatury musí uchazeči o prezidentský úřad podat nejpozději 66 dnů před samotnou volbou. To by znamenalo, že kandidáti se musí závazně přihlásit během 24 dnů od okamžiku, kdy volby předseda Senátu vyhlásí. Pro kandidáty mimo politické strany je to vražedný termín.

Podpisový sprint

Nečekaně vypsané volby by zvýhodnily kandidáty, které nominují politické strany, respektive skupiny zákonodárců. Pro kandidaturu tohoto typu je totiž potřeba nejméně 20 poslanců nebo nejméně 10 senátorů. Získat tento počet podpisů by v šibeničním termínu nebyl takový problém jako sesbírat minimálně 50 tisíc podpisů od voličů, jak to volební zákon ukládá „občanským“ kandidátům.

Sebrat 50 tisíc podpisů během 24 dnů od momentu rezignace prezidenta by bylo pro drtivou většinu takových kandidátů logisticky téměř nemožné. Potenciální „občanští“ kandidáti jsou tak nyní postaveni před dilema, zda už nezačít podpisy „preventivně“ sbírat, aby jich v pravou chvíli měli dost, což ale zase na druhou stranu může znamenat předčasný výstřel kampaně, pokud se volby uskuteční až za více než tři roky.

 

Čekatelé

Předčasné volby by proto byly velkým problémem také pro ty, kteří už teď jedou přípravnou fázi kampaně, aniž by ji veřejně vyhlásili. Zmínit můžeme například generála Petra Pavla, šéfa odborové centrály ČMKOS Josefa Středulu nebo rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu.

Při předčasných volbách by stoupl význam politických stran, jež disponují dostatkem zákonodárců pro prezidentskou nominaci. To ale nejsou všechny strany zastoupené v Poslanecké sněmovně.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!