Video placeholde

Žantovský: O Zemanově zdraví neříkají pravdu, psychicky není v pořádku a změny jsou vidět. Jde z toho smutek

Václav Havel trpěl řadou nemocí v přímém přenosu, to je zodpovědný přístup, zdravotní stav prezidenta je legitimní téma, říká ředitel Knihovny Václava Havla a bývalý velvyslanec Michael Žantovský. Hlava státu má podle něj povinnost o svém stavu občany informovat a teď se nám neříká pravda. Mluví o evidentních potížích, které pozná i on jako psycholog.

Prezident chronicky neříká pravdu, odmítá to přiznat a omluvit se za to, to je symptom řady psychických stavů, tvrdí Žantovský. Miloš Zeman podle něj doplácí na svou špatnou životosprávu a psychické změny jsou viditelné. Z celé věci jde prý na Žantovského smutek. Dodává, že prezident se musí zodpovídat občanům a musí je informovat, jak je na tom.

Žantovský v rozhovoru otevírá téma emigrace, kterou zvažoval po okupaci v roce 1968, když byl studijně v Kanadě. Rozhodnutí vrátit se přičítá svému mládí. Věřil prý, že se situace může znovu rychle zlepšit. Popisuje taky dobu sametové revoluce a své seznámení s Václavem Havlem, který měl pro psychology a psycholožky slabost. Říká, že si hned padli do oka.

Jako bývalý velvyslanec ve Velké Británii je Michael Žantovský znepokojen z vývoje kolem brexitu. Část britských politiků se nesmířila s rozhodnutím o odchodu země z EU a teď se znovu snaží obejít dohodu, kterou dojednal Boris Johnson, a odchod ještě zvrátit. Není to prý hezký pohled a tamní demokracii to poškozuje.

Jaké jizvy zanechá na Britech a britské demokracii brexit? Proč je na místě respektovat politiku jedné Číny a jak nebezpečná je dnes skutečně Čína? Jak se Michael Žantovský jako psycholog dívá na prezidenta Zemana? A proč po sametové revoluci neměl čas užívat si nadšení, které cítili jeho kolegové?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>