Italský premiér Giuseppe Conte - ilustrační snímek

Italský premiér Giuseppe Conte - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Italský prezident pověřil Conteho sestavením nové vlády, ta předchozí vydržela 15 měsíců

Italský prezident Sergio Mattarella dnes podle očekávání pověřil úřadujícího premiéra Giuseppa Conteho sestavením nové vlády. K tomuto kroku se Mattarella rozhodl poté, co se dosavadní vládní Hnutí pěti hvězd (M5S) po rozpadu vládní koalice ve středu dohodlo na vytvoření společného kabinetu s opoziční levicovou Demokratickou stranou (PD).

Podařilo se tak zažehnat hrozbu předčasných voleb, které si přál šéf krajně pravicové a protiimigrační strany Liga, exministr vnitra Matteo Salvini. Právě s Ligou vládlo M5S od loňského června. Jejich koalice se tento měsíc rozpadla kvůli názorovým neshodám a snaze Salviniho vytěžit v předčasných volbách z narůstající popularity Ligy.

Hlavní agendou první italské vlády Giuseppa Conteho (55), kterého dnes prezident Sergio Mattarella pověřil sestavením nové vlády, byla migrace. Italové zavřeli přístavy lodím neziskových organizací a chtějí, aby si běžence, kteří se dostanou do Itálie, přerozdělovaly unijní země. Jaké byly hlavní milníky Conteho předchozí vlády?

- Vláda Conteho složila přísahu loni na začátku června. Hned poté Conte zdůraznil, že jeho země požaduje automatické a povinné přerozdělování žadatelů o azyl mezi zeměmi EU. Rázný protiimigrační přístup Conteho ocenil i americký prezident Donald Trump při jeho návštěvě v Bílém domě loni v létě.

- Conte musel v úřadu loni v srpnu čelit katastrofě, když se na dálnici A10 v Janově zřítil asi stometrový úsek Morandiho mostu a zemřelo 43 osob. V regionu Ligurie vyhlásil 12měsíční výjimečný stav.

- Horké chvilky zažíval i při zvládání odborářských protestů letos v únoru, kdy v Římě desetitisíce lidí protestovaly proti hospodářské politice vlády.

- Letos v březnu Conte podepsal memorandum, kterým se Itálie připojila k čínské globální infrastrukturní iniciativě nové Hedvábné stezky, jako první člen skupiny G7. A v květnu ve snaze předejít vládní krizi odvolal z úřadu ministerského náměstka Armanda Siriho z Ligy kvůli podezření z korupce a z vazeb na mafii.

- V politice se právník a akademik Conte do svého zvolení premiérem neangažoval. Na předsedu vlády jej navrhl šéf protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigi Di Maio. Italský prezident Sergio Mattarella ho jmenoval premiérem 23. května.

- Conte vzápětí neuspěl s návrhem na sestavení vlády podporované krajně pravicovou Ligou a antisystémovým M5S, neboť prezident na ministerstvo financí neschválil euroskeptika Paola Savonu. Mattarella pak 28. května pověřil sestavením vlády ekonoma Carla Cottarelliho, který měl zemi dovést k předčasným volbám, Cottarelli však po dvou dnech formování kabinetu pozastavil kvůli pokračujícímu rokování politických stran. Ve čtvrtek 31. května se Liga a M5S opět dohodly na vládní koalici a Mattarella znovu pověřil sestavením vlády Conteho, který mu obratem předal seznam ministrů.