Hostem prvního dílu Talk show Jiřího Ovčáčka byla ministryně financí Alena Schillerová.

Hostem prvního dílu Talk show Jiřího Ovčáčka byla ministryně financí Alena Schillerová. Zdroj: TV Barrandov

Ovčáček ve svém televizním pořadu neselhal, i když slibovaná show to vůbec nebyla

Pokud někdo očekával, že Jiří Ovčáček, ředitel Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky a mluvčí Miloše Zeman, se ve svém novém pořadu na TV Barrandov pořádně odváže a předvede divákům podobná extempore jako na Twitteru, musel být ve středu večer zklamaný. Ovčáček zvládl moderování poměrně dobře, držel se ale hodně zpátky a místo avizované talk show jsme zažili sousedský a poklidný pokec s ministryní financí Alenou Schillerovou. Otázkou je, zda to bude takto pokračovat dál.

Nový pořad „Talk show Jiřího Ovčáčka“ ničím zvláštním nepřekvapil. Ani v dobrém, ani ve zlém. Mluvčí prezidenta byl sice evidentně napjatý, ale to se dá při jeho prvním podobném pokusu pochopit. Moderování ovšem zvládl bez nějakých větších problémů. Než se podrobněji podíváme na jeho výkon, je nutné upozornit na jednu příšerně hloupou chybu, která bohužel středeční pořad lemovala. Několikrát se v popisku se jména Alena Schillerová objevilo „ministrině financí“. Ano, čtete správně - ministrině s měkkým i. To je něco, co si v TV Barrandov za rámeček dát nemohou. Navíc se nejednalo o přímý přenos, takže chyba se dala později lehce opravit. Nebo se snad nikdo na to v televizi předem nedíval?

Ovčáček jako moderátor

Jiřího Ovčáčka veřejnost v posledních letech zná jako operetního interpreta výroků prezidenta Miloše Zemana a vrchního hodnotitele a současně rozsévače informací, které někdy zavánění dezinformacemi. Sám se do těchto rolí pasoval a zjevně si v nich libuje. Vyvolává proto vášně. Ovšem ve svém televizním pořadu se držel hodně zpátky. Působil zcela nekonfliktně. Bylo to dáno i vybraným hostem, kterým byla ministryně financí Alena Schillerová, v současnosti nejvlivnější žena České republiky. Tu podporuje i „pan prezident“, jak v pořadu zaznělo, takže ani jeho mluvčí si nic dovolit nemohl.

Protože paní Schillerová se už naučila odpovídat jako správný politik, tedy zcela strojově, plánovaná talk show se změnila v obyčejné klidné povídání. Nic třaskavého a extra nového jsme se proto nedozvěděli. Ovčáček u toho nezklamal, ministryně působila jako vždy.

Ovčáček slušně artikuloval a hovořil spisovně. Jen by se občas neměl pitvořit, existují jiné způsoby, jak dát najevo emoce. Pokud chtěl ale show, musel by do svého hosta více vrtat, jít mu pod kůži, nebát se zeptat i na nepříjemné věci. Jenže to neudělal.

Co dál?

Závažnou otázkou je, jak se bude Jiří Ovčáček při moderování chovat, pokud ve svém pořadu narazí na člověka, který bude kritizovat prezidenta Zemana či jeho samotného. Bude si vůbec zvát podobné hosty? Bude chtít jít do otevřené konfrontace, při které se mohou objevit jeho slabiny? Na to zatím neznáme odpověď.

Určitou výhodu měl Ovčáček i v tom, že přišel ve středu na obrazovku po čtyřech pořadech, které před ním moderoval ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup. Nejprve jsme viděli Moje zprávy, pak Týden podle Jaromíra Soukupa, pak Volejte a piště šéfovi, načež následovaly Kauzy Jaromíra Soukupa. A po Ovčáčkovi ještě formát Jasně a stručně, kde Soukup opět nechyběl. Prostě když je něčeho moc, tak je toho až tolik, že vynikne i Jiří Ovčáček.

Za první Talk show Jiřího Ovčáčka nelze mluvčího hlavy státu ani hanit, ani nijak zvlášť chválit. Bylo to uměřené, normální. Přitom v hradních luzích a hájích mají výbornou a pohotovou moderátorku, která kdysi excelovala. Jmenuje se Alexandra Mynářová (předtím Nosková) a dnes je manželkou hradního kancléře Vratislava Mynáře. To jí zhatilo slibně rozjetou kariéru. Ovčáček to v moderování tak daleko nedotáhne, ale třeba nás v další dílech svého pořadu ještě něčím překvapí.