Česká televize se brání nařčením Tomia Okamury

Česká televize se brání nařčením Tomia Okamury Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Česká televize spouští pořad o dezinformacích, začít by měla u sebe a programu Zaostřeno na Evropu

Česká televize se rozhodla naskočit na módní vlnu a bude v novém pořadu „To se ví“ odkrývat takzvané fake news. Jistě, je to skutečně závažný problém, který ovlivňuje dnešní politické i společenské dění, ale ČT by v tomto případě měla začít u sebe. Na programu ČT 24 totiž každou sobotu odpoledne vysílá už několik let pořad veřejnoprávní stanice Deutsche Welle „Zaostřeno na Evropu“ (Focus on Europe), který nabízí propagandu, kterou šíří do zahraničí Německo. V něm by se dalo mnohé interpretovat jinak a jiným způsobem, než je divákům předkládáno.

„Chceme se zábavnou formou pokusit rozkrýt pozadí notoricky šířených mýtů, dezinformací a hoaxů, se kterými se potkáváme téměř všude. Ať už jde o politiku, lifestyle, bulvár, sociální sítě a podobně. Navazujeme tak na dlouhodobou snahu České televize vznik a šíření falešných zpráv rozkrývat a diváky před jejich dopadem varovat,“ řekla před časem pro média kreativní producentka pořadu „To se ví“ Lucie Kapounová. Naprostý souhlas. V tom případě ale chci varovat před pořadem „Focus on Europe“, který léta pro české diváky přebírá právě ČT.

Hodní migranti, jádro nechceme

„Zaostřeno na Evropu“ například v letech 2015 a 2016 vysílala prakticky v každém svém dílu reportáže o migrační tsunami, která tehdy postihla Evropu. Většinou to nebylo i varování před možnými negativními dopady migrace (terorismus, šíření islamismu, zvýšení kriminality na některých místech kontinentu a kulturní, náboženská a společenská nekompabilita velkých skupin nových obyvatel), ale poukazováno bylo především na pozitiva migrace, na údajný obohacující multikulturalismus a další jevy. Přesně v intencích toho, co do světa šířila mainstreamová německá média a kancléřka Angela Merkelová.

Diskutovat o migraci je důležité, ale není pravda, že pohledy na ní jsou jen takové, jaké předkládá Deutsche Welle (a následně Česká televize). Právě naopak. Názory jsou různé a jsou v protikladu. Takže „Focus on Europe“ je pouhý výsek jednoho propagandistického náhledu a z tohoto důvodu je to dezinformace.

Podobně kontroverzní jsou reportáže Deutsche Welle o jaderné energetice (tu DW nechce), nebo klimatickém alarmismus (pravdu máme my, tedy DW, jiné názory jsou hloupé a nezodpovědné).

Shrnuto: Pořad „Zaostřeno na Evropu“ nevyjadřuje postoje většiny obyvatel České republiky, a dokonce ani nepopisuje široké spektrum názorů německých občanů (třeba strana Alternativa pro Německo je fuj). Je to účelové dezinformační vysílání. Přesto nám ho ČT opakovaně předkládá.

Co by měla dělat ČT

Deutsche Welle samozřejmě není tak otevřenou hlásnou troubou režimu, jakou je například ruská mezinárodní televize RT nebo čínská CGTN (China Global Television Network), které jsou fake news doslova prošpikovány. To ale neznamená, že nenabízí hodně jednostranný pohled na vývoj současné Evropy.

Česká televize, pokud má plnit svoji veřejnoprávní roli, musí dávat prostor širokému spektru názorů, přestože její redaktoři si myslí něco jiného. Není to ale jejich televize, protože za ní platíme zákonem vynucený koncesionářský poplatek. Je to televize, kde mají znít nejrůznější (jakkoli jsou kontroverzní) názory. Jenže to se neděje. Příkladem byl v roce 2016 v ČT naprostý příklon k jedné kandidátce v amerických prezidentských volbách. Donald Trump byl špatný, Hillary Clintonová dobrá, proto měla vyhraje. Clintonová nevyhrála, jak si ČT přála. Trump dnes dělá i některé správné kroky, jenže ani to se z českého veřejnoprávního televizního vysílání nedozvíme.

Česká televize by proto měla přestat „Focus on Europe“ vysílat, nebo by jej v novém pořadu měla demaskovat z dlouhodobého pohledu.