Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. Zdroj: Blesk:Daniel Cernovsky

ČSSD ve vládě zůstává: Setrvání socialistů v Babišově kabinetu podpořilo vedení strany i poslanci

Přes vypjaté diskuse, které v posledních týdnech provázely spor o výměnu ministra kultury, se po dnešním jednání stranického vedení a poslaneckého klubu ČSSD zdá, že se situace v menší vládní straně zklidnila. Předsednictvo nepodpořilo odchod strany z vlády a zákonodárci ČSSD vyjádřili podporu předsedovi Janu Hamáčkovi. Odejít z klubu se nechystá ani Jaroslav Foldyna (ČSSD), který minulý týden ostře vystupoval proti nejužšímu vedení sociální demokracie.

Diskuse o odchodu z vlády v ČSSD rozdmýchal spor o jmenování místopředsedy ČSSD Michala Šmardy ministrem kultury i předchozí otálení prezidenta s odvoláním dosavadního ministra Antonína Staňka (ČSSD). Situaci v tomto týdnu částečně uklidnilo, když se Šmarda po kritice ze strany prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše (ANO) vzdal nominace a Hamáček navrhl do funkce někdejšího šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka. Zeman se v pondělí se Zaorálkem sejde v Lánech, na úterý je naplánováno jeho jmenování.

Klub ČSSD se sešel dopoledne, za Hamáčkem podle jeho předsedy Jana Chvojky stálo všech přítomných 13 poslanců, dva byli omluveni. „Já jsem informoval poslance o aktuálním vývoji a poslanecký klub mi vyjádřil podporu. Po jednání mám jistotu, že je nás stále 15. Je evidentní, že i Jaroslav Foldyna zůstává členem poslaneckého klubu,“ konstatoval Hamáček. Foldyna minulý týden uvedl, že mu je lhostejné, pokud bude ze strany vyloučen. Předtím kritizoval politiku současného vedení a avizoval, že by podpořil kabinet ANO v případě odchodu ČSSD z vlády.

Z úzkého vedení nehlasoval pro odchod nikdo

Odpoledne pak jednalo předsednictvo strany. Při hlasování podpořilo odchod z vlády jen 11 ze 42 přítomných členů širšího stranického vedení. Z užšího vedení podle Hamáčka nikdo pro odchod nebyl, místopředseda Roman Onderka se zdržel hlasování. O odstoupení Hamáčka z čela strany předsednictvo nehlasovalo.

Podle Onderky by se měla sejít koaliční rada, na které by si zástupci sociální demokracie a ANO některé věci vyříkali. Zmínil se například o výrocích týkajících se sporu o obsazení postu ministra kultury. Neshody ale podle něj nejsou tak zásadní, aby měly vyústit v odchod ČSSD z vlády.

Návrh na opuštění koaliční vlády na jednání předložili zástupci jihomoravské sociální demokracie. O odchodu z kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO) již dříve mluvila také ústecká ČSSD. K vládnímu angažmá se před zasedáním nejdůležitějšího stranického orgánu mezi sjezdy stavěli kriticky například jihočeští a karlovarští sociální demokraté. Důležité je podle nich, aby se strana připravila na krajské volby.

Senátními a krajskými volbami, které se budou konat příští rok, se dnes předsednictvo také zabývalo. Do boje o senátorská křesla na Vysočině se rozhodlo vyslat Šmardu a současného místopředsedu Senátu a bývalého šéfa horní komory Milana Štěcha (ČSSD). V krajských volbách stranickou kandidátku na Vysočině povede současný hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Po jmenování Zaorálka se chce ČSSD dál zabývat rozpočtem ministerstva kultury. Někdejší ministr zahraničí Zaorálek řekl, že rozpočet úřadu začal studovat. Po odvolání Staňka na konci července jednal s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) o rozpočtu náměstek René Schreier. Domluvili se na zvýšení o 440 milionů korun proti původnímu návrhu. "Chci mít prostor, abych se s tím důkladně seznámil. Jsem si skoro jist, že tam něco chybí, jde mi o to, jak je to zásadní, kolik peněz je třeba a o čem jednat," konstatoval Zaorálek.