Patrick Crusius, střelec z El Pasa

Patrick Crusius, střelec z El Pasa Zdroj: Profimedia

Lidé truchlí za oběti střelby v El Pasu. (4.8.2019)
Lidé truchlí za oběti střelby v El Pasu. (4.8.2019)
Lidé truchlí za oběti střelby v El Pasu. (4.8.2019)
Lidé truchlí za oběti střelby v El Pasu. (4.8.2019)
Lidé truchlí za oběti střelby v El Pasu. (4.8.2019)
12
Fotogalerie

Vrah 20 lidí z El Pasa zřejmě nebyl členem organizované skupiny. FBI prověřuje, zda šlo o rasismus

Střelec z amerického El Pasa, který v sobotu v obchodním centru zastřelil 20 lidí a dalších více než 20 jich zranil, nejspíš nebyl součástí organizované skupiny plánující další útoky. Vyplývá to z dosud zjištěných zpravodajských informací FBI. Podezřelým ze střelby v nákupním centru, v němž bylo v té době asi 3000 lidí, je běloch Patrick Crusius (21). Policie ho zatkla krátce po činu.

Crusius pochází z předměstí Dallasu, což je asi deset hodin cesty do El Pasa. Vyšetřovatelé se nyní zaměřují mimo jiné na zjišťování informací o střelci právě z okolí Dallasu a San Antonia, uvedla agentka americké FBI Jeanette Harperová. Vyzvala v této souvislosti obyvatele, aby na stránky FBI nahráli jakékoli snímky či videozáznamy z okamžiku střelby nebo i záběry, které nějak souvisejí s pachatelovým pohybem před činem.

Většina obětí se nacházela uvnitř obchodního domu. Do nedělního večera se podařilo dostat z místa činu všechna těla, uvedl policista z El Pasa Robert Gomez. Jména obětí zatím nebyla zveřejněna, nejdříve budou kontaktováni jejich příbuzní. Jak Gomez řekl, police zatím neví, kolik přesně střel pachatel vypálil ani proč s útokem přestal. „Zatím nemáme k dispozici informaci týkající se toho, co ho přimělo střelbu zastavit,“ dodal policista.

Motiv útoku není znám a předmětem vyšetřování je možný rasistický či protimigrantský podtext. Před střelbou v El Pasu se totiž na sociálních sítích objevil manifest, jehož autor hovoří o nutnosti reagovat na „hispánskou invazi do Texasu“ a vyjadřuje podporu masakru ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, kde australský bělošský pravicový extremista zabil v březnu 51 lidí. Policie prověřuje, zda manifest sepsal Crusius.