Padesát milionů lidí ve tmě. Jižní Ameriku postihl masivní výpadek proudu

Dva jihoamerické státy, Argentina a Uruguay, dnes postihl rozsáhlý výpadek elektřiny a země se ocitly bez dodávek elektrického proudu. Oznámila to argentinská energetická společnost Edesur. Na sociálních sítích lidé ale hovoří o výpadcích proudu také v částech Brazílie, Paraguaye a Chile. 

Firma Edesur oznámila před osmou hodinou místního času (asi 14:00 SELČ) na twitteru, že "masivní selhání elektrického systému zanechalo celou Argentinu a Uruguay bez elektrické energie". Nic podobného se dosud nestalo, dodala. Výpadek se tak dotknul zhruba 48 milionů lidí žijících v obou jihoamerických zemích.

Úředník na argentinském ministerstvu energetiky listu The New York Times sdělil, že přesný rozsah tohoto problému není znám. Jasná není ani příčina výpadku. Výpadek proudu působí problémy v dopravě, nefungují vlaky ani podzemní dráhy, a je tedy možné, že se nebudou moci otevřít školy a úřady. Mohl by také mít dopad na regionální volby, které se konají v několika částech Argentiny, upozornila televize Sky.

Argentinský server Infobae napsal, že web státního energetického úřadu, který má hlásit výpadky proudu v reálném čase, nefunguje. Argentinský ministr energetiky Gustavo Lopetegui podle severu BBC uvedl, že v některých oblastech se dodávky postupně obnovují, ale celkové obnovení si vyžádá několik hodin.