Společnost Facebook uvedla, že kvůli bezpečnostní chybě bylo ohroženo na 50 milionů účtů na sociální síti

Společnost Facebook uvedla, že kvůli bezpečnostní chybě bylo ohroženo na 50 milionů účtů na sociální síti Zdroj: Reuters

Policie může žádat od informátorů neveřejné příspěvky z Facebooku a nabídnout je soudu jako důkazy

Policie může nabídnout soudům jako důkaz i neveřejné příspěvky ze sociální sítě, pokud je získá prostřednictvím informátora nebo krycího facebookového profilu založeného pro služební účely. K získání takových informací nepotřebuje předchozí souhlas soudu. Problematikou se dnes zabýval Ústavní soud (ÚS) v nálezu primárně věnovaném postupu policie proti lidem, kteří chtěli protestovat proti Prague Pride 2014.

Policisté tehdy lidi, kteří se chystali protestovat, nepustili k trase průvodu. Jedna z protestujících Jana Pokorná podala žalobu, žádala náhradu újmy. Obvodní soud pro Prahu 7 ji zamítl, jako důkazy provedl i takzvané printscreeny, tedy snímky počítačové obrazovky. Byly na nich vidět neveřejné příspěvky lidí organizujících protest proti Prague Pride.

Pisatelka ústavní stížnosti namítala, že jde o nepřípustný důkaz. Poukázala na starší nález ÚS z roku 2014, kdy se soudci zastali člověka popotahovaného za dehonestování policie v neveřejné komunikaci na sociální síti. Tehdy se ale policisté dostali ke komunikaci jinak - svědek jim zpřístupnil svůj účet, existovaly však pochyby o dobrovolnosti. Policie tehdy také nepřiměřeně využila oprávnění plynoucí z trestního řádu.

Služební profily se zastřenou identitou mají zelenou

Nález z roku 2014 však podle dnešního rozhodnutí ÚS nedopadá na situace, kdy policie snímky obrazovky získá pomocí takzvaných podpůrných operativně pátracích prostředků. Jednou z možností je informátor, který má přístup k soukromému profilu či stránce na sociální síti.

„To, že původce informace neví, že mezi subjekty, jimž informaci poskytuje, je policejní informátor, je v daném ohledu nepodstatné, naopak jde o podstatu zákonného institutu informátora,“ stojí v nálezu soudce zpravodaje Josefa Fialy.

Při splnění všech požadavků zákona o Policii ČR mohou vyšetřovatelé využívat také služební profily na sociální síti se zastřenou identitou. „Ani v tomto případě není vyžadován předchozí či následný soudní souhlas k získání informace prostřednictvím zastřeného policejního profilu na sociální síti,“ rozhodl ÚS.

Zákon o Policii ČR konkrétně říká, že policista je při předcházení trestným činům, při získávání poznatků o trestné činnosti, v souvislosti s trestním řízením a v souvislosti se zajišťováním krátkodobé ochrany lidí oprávněn používat podpůrné operativně pátrací prostředky. Jde o informátory, krycí prostředky, zabezpečovací techniku a zvláštní finanční prostředky.

Žena, která chtěla protestovat proti Prague Pride, sice u ÚS neuspěla s argumentací proti využití printscreenů, ale soud se jí zastal z jiných důvodů. Její nárok tak bude opět řešit Městský soud v Praze.