Ladislav Jakl byl fyzicky napaden v metru

Ladislav Jakl byl fyzicky napaden v metru Zdroj: Profimedia

Útok na Ladislava Jakla: Zastavme to násilí, než se vzájemně pobijeme!

Nesnáším, když někdo říká, že za komunismu bylo líp. V jednom bodě však bohužel toto rčení platí. Za komunismu mlátili lidi s odlišnými názory či vzhledem příslušníci komunistické policie gumovými obušky, což se dalo vydržet. Nyní máme demokracii, takže z davu vybočující občany bije lůza pěstmi. A je to lůza zprava i zleva.

Útok v hromadné dopravě na politika a veřejně známou osobnost – Ladislava Jakla – ukázal, že se odlišnost a nápadnost stávají skutečným problémem. Je-li někdo známý, nápadný nebo dokonce nepopulární, stává se pro něj rizikem i cesta metrem nebo návštěva koštu slivovice. Za odlišnost začíná lůza fyzicky napadat lidi. A jediné, co je na tom potěšujícího, je skutečnost, že nelze mluvit ani o “fašistických grázlech”, ani o “ultralevé verbeži”.

Útoky totiž dopadají nejen na reprezentanty levice i pravice, ale záminkou k fyzickému útoku se stává jakákoliv odlišnost. Barva pleti, rasa, národnost, účes (dredaři by mohli vyprávět), tetování, pražský přízvuk či homosexualita. Pokud tu vlnu nezastavíme, stane se násilí běznou součástí reality.

Černej s afrem, a sluníčkář? Přes držku!

První pořádnou a tučnou vlašťovkou krásné nové éry sprostoty, která započala zvolením Miloše Zemana a Andreje Babiše do vrcholných funkcí, byl útok na poslance Feriho. Reálie jsou známé: Feri, který jako správný sluníčkář nezná lid, mezi něj vyrazil, a hned dostal přes držku. Napadli ho útočníci, ze kterých minimálně jeden byl sympatizantem obskurní ultrapravé (a také ultrablbé) partičky.

Feri při útoku utržil do zad několikacentimetrovou řeznou ránu, způsobenou čepelí (pro absolventy vysoké školy života – též lze použit termín břit, ostří, anebo nejpřesněji řezná hrana) tvořenou hranou plechu. Podle jedné verze hrana kovového krytu hromosvodu, podle druhé verze hrana kovového parapetu. Fotografii rány Feri zveřejnil na internetu. Kdyby šla přes obličej, je nadosmrti zohavený, kdyby přes oko, přijde o něj, kdyby přes karotidu, je mrtvý. Přestože jsem s tím názorem dost osamocen, myslím, že za každé takové zranění způsobené záměrným fyzickým násilím má být pachatel souzen za pokus o vraždu.

Na sociálních sítích se strhla okamžitá vlna solidarity, ovšem šlo předevšim o lidi z pražské kavárny. A jednoznačně se mluvilo o útoku fašistů a nácků, o který zjevně skutečně šlo. Lid naopak na sociálních sítích dospěl k názoru, že si to Feri udělal sám, aby získal poltickou popularitu. Jiná část lidu zase došla k závěru, že dávat si přes držku je vlastně OK.

Bílej s culíkem, a pravičák? Taky pres držku!

Sotva utichl skandál kolem útoku na Feriho, sluníčkáře s afrem a snědé pleti, jel hromadnou dopravou bílý pravičák s culíkem Ladislav Jakl. A kvůli vyváženosti si lůza vyšlápla i na něj.

Culík nebo afro, pravičák nebo sluníčkář, když jsi jen trošku jinej než přežvykující dav, lůza usoudí, že máš duševní nemoc, a dá ti přes hubu. U Jakla nešlo u lůzu zprava, ale o lůzu zleva – napadli ho s tím, že je vůdcem SPD. I to vypovídá o mentální úrovni útočníku. Splést si Jakla s Okamurou, který je poloviční Japonec, je debilita hodná ultralevičáků z Kliniky.

Bez ohledu na to Jakl utržil zhmožděniny na hlavě. A já si, stejně jako v cause Feri, myslím, že i útočníci na Jakla by měli být souzeni za pokus o vraždu, a dostat tak pět let natvrdo. Údery do hlavy, které při útoku utržil, totiž také mohou zabít. Se zesprostnutím naší politiky se stává násilí tak běžným, že pokud jej nezastavíme, stane se běžnou součástí naší reality a naše země se sociokulturně ocitne v Rusku.

To není přehánění!

Pro P. T. diskutéry připomínám: Než začnete pod článek psát své úvahy o tom, že vlastně pár přes hubu nic neznamená a že se Jaklovi a Ferimu vlastně nic nestalo, zajeďte prosím na stanici metra Dejvická.

Tam, u výstupu směrem na Vítězné náměstí, před dvaceti lety zavraždil nácek sedmnáctiletého anarchistu Filipa V. jedním kopem. Napadl jej ze stejných důvodů, z jakých napadli Feriho i Jakla. Útočnik prostě nesouhlasil s tím, co si Filip V. myslí, a tak ho zabil. Tak za toho sedmnáctiletého kluka – než začnete psát do diskuse, že se vlastně Ferimu a Jaklovi nic nestalo – zapalte svíčku.