Dominik Feri - ilustrační snímek

Dominik Feri - ilustrační snímek Zdroj: Karel Kopáč

Neuvěřitelné svinstvo: Národ tleská rasistickému útoku na poslance Feriho

Společnost překročila další předěl – poslanec Feri, který má část předků z Etiopie a nevypadá jako typický Čech, byl fyzicky napaden dvěma slušnočechy. Něčím – nožem, křáplým sklem či jiným život ohrožujícím břitem mu rozřízli záda, takže dle mého soudu šlo o pokus o vraždu. Na Facebooku – dokonce i na mé zdi, kam nechodí voliči Okamury – útočníkům řada spoluobčanů tleská.

Když došlo k útoku, kdy – z politických a/nebo rasistických důvodů - napadli jednoho z našich poslanců a pořezali jej na zádech, dost jsem se vyděsil. Dokonce i zákon - paragraf o nutné obraně - umožňuje občanovi, aby se, když jej někdo útokem zbraní ohrožuje na životě, obrátil a střílel. Nůž či křáplá láhev v zádech ohrožují život. A že někoho takto napadnou dva kreténi, je naprosto nepřijatelné. A napsal jsem si na svou FB zeď: „Útok na poslance Feriho ukazuje, že v ČR by už měl každý, kdo vypadá jen trochu odlišně než průměrný volič Babiše, Okamury a Zemana, nosit zbraň. Z hlediska reality boje zblízka je říznutí nožem do zad, které Feri utrpěl, pokus o vraždu.“

Hlas blbů

Za jakýkoliv rasistický projev nebo schvalování násilí již léta na svém FB banuji, a vzhledem k tomu, co píšu do Reflexu, se netěším velké popularitě u okamuroidních xenofobů - stejně jako u ultralevice a veganů. A tak je nemám mezi přáteli, a nemyslím si, že my měli proč sledovat mé veřejné příspěvky. Přesto jsem se během pár hodin dočetl (komentáře jsou záměrně ponechány bez úprav):

V.P.: Útok na toho tvora vzdáleně podobnému člověku stejnou měrou ukazuje, že za blbé kecy člověk i v dnešní době nese zodpovědnost.

B. Z.: Dostal na piču, protože si už dlouho koledoval, Veselé Velikonoce!

B. Z.: A vůbec, na Srí Lance vybuchují nevinní lidé a vy tu řešíte blba , který si to za své blbé kecy zasloužil.

P. V. ...je velmi zajímavá podívaná, kolik lidí ví o té věci kulové, ale již pociťuje nutkavou potřebu vyjádřit své pohoršení...

On si to udělal sám!

R. S.: Být černý jako Feri, nebál bych se. Před půl rokem mne mezi zastávkou Husinecká a Hlavní nádraží ukradli dva ferovci peněženku s doklady a při následné rvačce to odnesl můj zub a doufám, že útočníka zlomeny prst. A co jsem si vyslechl býlých (ponecháno v původním znění, pozn. jxd) sviní ani nebudu říkat. Peněženku stačili vyhodit komplici (ponecháno v původním znění, pozn. jxd) ještě na zastávce. A hlásit policii? Nejsem Feri, abych z toho měl užitek, a hlavně doposud nevím, co incidentu Feri předcházelo.

J. Č.: Ano, před rokem málem zabili poslance AfD v Německu a u nás ticho po pěšině. Tomio Okamura je denně terčem rasistických útoků od příznivců Feriho a u nás ticho po pěšině. To pokrytectví mediálních elit je směšné. Lidi ale ví, kde je pravda. Feri se potřebuje zviditelnit, když o něm není rok slechu.

P. S.: Každý, kdo trochu sleduje předvolební období, ví, že se podobné "útoky" objevují - a jsem k nim skeptický. Podobně fejkově působil útok na Topolánka, konflikt Biomasy, nebo akční Petr Mach. Ferry se pro předvolební klip svlékl a jeho práci politickou shrnuje výraz attention bitch - tedy poutá pozornost, ale jen podobnými eskapádami.

Suma sumárum…

V době, kdy ti lidičkové psali svůj hnus na Facebook, už byly ve věrohodných zdrojích včetně prohlášení policejního mluvčího a nemocnice informace, že policie vyslechla podezřelé, jejich fotky pořízené samotným Ferim byly na řadě serverů, a jak na zpravodajských mediích, tak na sociálních sítích byly fotky, jak poslance odvádějí jeho přátelé po incidentu s řeznou ránou v oblasti srdce na zádech, a fotky byly i z nemocnice. Přesto řada lidí tvrdila, že útok nebyl.

Ti hloupější šli do úplného regresu, a – podobně jako malé dítě – událost popřeli. Jeden z nich – přestože fotku té řezné rány mohl vidět na netu téměř všude – psal, že o tom všichni „vědí kulový“. Dunning – Krugerův efekt, blba nepřesvědčí, ani když vidí pravdu na vlastní oči.

Ti chytřejší – kterým zbytky zdravého rozumu úplné popření reality neumožnily – se pokusili dětinsky z události vylhat tím, že se těmi dvěma lidmi nechal Feri říznout do zad sám pro reklamu. Sice o něco méně stupidní, ale zase regres – pokud chceme něco vyargumentovat, vymyslíme si třeba absolutně nepravděpodobný nesmysl, abychom se z toho jako malé dítě vylhali. Jak když přijde školák pozdě na vyučování, a říká, že jim měnili schody.

Řada spoluobčanů se prostě shodla na tom, že se vlastně – útok neútok – nic neděje. Ti největší idioti si myslí, že to Ferimu patří, protože má jiné politické názory než oni, nebo proto, že je černej. A takovým je třeba dávat přes hubu.

Ti o trošku méně hloupí také říkají, že se nic neděje, aby nepřišli o svůj klid. A tak si to olžou nesmyslem, že si Feri zaplatil rozříznutí vlastního hřbetu kvůli politické reklamě. Prostě – celá řada našich spoluobčanů chápe rozříznutí zad jinému člověku kvůli jeho odlišným politickým názorům a/nebo odlišného vzhledu za něco normálního, aby to nenarušilo jejich klid. Což pro celou společnost zavání strašlivým malérem.