Jiří Fajt

Jiří Fajt Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Staněk odvolal Fajta. Mstivý Zeman ho navedl

Náhlé odvolání ředitele Národní galerie ministrem kultury, spojené s dvěma trestními oznámeními by mohlo nakonec vypadat i normálně, trestní oznámení se dávají a ředitelé se odvolávají, kdybychom neměli v paměti případ naprosto totožný, odvolání ředitele Národního divadla Daniela Dvořáka. Toho odvolal ministr Štěpánek se stejnými argumenty jako ministr Staněk Fajta, včetně těch trestních oznámení. Štěpánkova zvláštnost byla v tom, že žádný z jeho důvodů nebyl pravdivý. Žádná trestní oznámení ani vyšetřování neproběhla, po čase se na vše zapomnělo. Ministr Staněk jako by to své odvolání od tehdejšího opsal.

Ministra Štěpánka za lži nikdo nepopotahoval. Ve funkci byl čtyři měsíce. Za dobu trvání České republiky jsme měli 16 ministrů kultury, průměrně vydrželi ve funkci 1, 625 roku. Většina ministrů byly osoby vzniklé náhodně, improvizovaně, bez vztahu k té práci. Někteří utkvěli tím, že se legendárně sami zesměšnili, na jiné se rychle zapomnělo, protože naštěstí nedělali nic. Jen dva úřadovali čtyři roky, většina vydržela jen pár měsíců, ale do kultury stihla vnést chaotická či přímo neodborná rozhodnutí, která nástupci neodborně odstraňovali dalšími neodbornými rozhodnutími.

Škody, které napáchali, trvají dodnes, ač autoři jsou dávno zapomenuté veličiny či spíše neveličiny. Že by stát nakládal s kulturou nějak plodně a odborně, nedá se říci. Že je funkce ministra kultury flek do počtu při koaličních handlech o složení vlády, dá se říci velmi snadno. Obvyklý typ ministra jsou figury laiků, z nebe náhle spadlé a náhle pak zas zmizelé.

K těm se může dnešní ministr Staněk zařadit tak lehce, jak lehce vyhověl mstivému prezidentovi, kterému leží Fajt v žaludku. Vyplatí se sledovat, jak Staněk své odvolání odborně doloží fakty a co se mu stane, když nedoloží. Jedno můžeme říci už teď, kulturní instituce jsou pro ministry hlavně rejdištěm nápadů. Toho odvolám, toho tam dosadím, šup sem, šup tam, však za půl roku už tady asi ani já nebudu. Tak držte palce Staňkovi, ať dopadne lépe, i když asi nedopadne.